Breton könyvkiadó erdélyi tárgyú könyvei Strasbourgban

2014-03-13

Az Európai Parlament (EP) Kisebbségi Frakcióközi Munkacsoportjának (Intergroup) március 13.-i ülésén a dél-tiroli autonómiának a mostoha gazdasági körülmények miatt megváltozott működési mechanizmusának és jövőjének kérdése, valamint az Éditions Armeline breton könyvkiadó népszerűsítése szerepelt.


A tevékenységét kizárólag kisebbségi tematikájú kötetek megjelentetésének szentelő vállalkozást SÓGOR Csaba RMDSZ-es EP képviselő kezdeményezésére ismertette maga a tulajdonos, Laurent PLANCHAIS-LAGATU történész.

Christoph PAN professzor, az Etnikai Csoportok Dél-Tiroli Intézetének nyugalmazott igazgatója összefoglalta a bolzanoi tekintélyes intézmény történetét. 1962 óta mintegy 250 tanulmányt készítettek, 30 ország kisebbségei kapcsán. A professzor hangsúlyozta: az intézet fennállása óta, a kormányváltások során rengeteg új kihívásnak kellett megfelelniük, de a változó gazdasági, társadalmi és politikai tényezők ellenére (pl. az osztrák-olasz vita az ENSZ-ben, a berlini fal leomlása) sikerült objektíven és következetesen bemutatniuk a kisebbségek helyzetét.  Az intézet 1994 óta szakmai konzultatív szerepet gyakorol az Intergroup működésében. Beate Sybille PFEIL, az intézet aligazgató asszonya bemutatta az intézet publikációit, kiemelve az Európa Tanács együttműködésével létrejött kiadványaikat. Herbert Dorfmann EP-képviselő közösségének politikai és gazdasági jövőjéről értekezett.

Laurent PLANCHAIS-LAGATU, az Éditions Armeline breton könykiadó tulajdonosa, saját vállalkozását mutatta be, különös tekintettel a "Peuples en péril" / Veszélyeztetett népek című sorozatára. A történész elmondta, kiadója kizárólag európai őshonos nemzeti kisebbségi közösségek történetét, kultúrájuk megismertetését szolgáló kiadványokat jelentet meg, mert "Európa és kisebbségi párti vagyok" - szögezte le. Az Éditions Armenline az erdélyi magyar olvasók számára Bernard LE CALLOC'H breton professzor könyvei által ismerős lehet, a Les Sabbataires de Transylvanie / Erdélyi szombatosok, Les Csángós de Transylvanie / Erdélyi csángók, illetve a Les Sicules de Transylvanie / Erdélyi székelyek című kötetek révén.

Sógor Csaba megköszönte vendégének, hogy elfogadta a meghívást. - Külön öröm volt számomra, hogy egy külföldi kiadójának katalógusában több, nem magyar ajkú történész által írt erdélyi témájú kötet szerepel. Szüksége van az erdélyi magyarságnak az ilyen szakszerű, hathatós segítségre, hiszen így tudjuk jobban megértetni Európával kisebbségi létünk problémáit. Azzal, hogy az előadó kiadói terveiben továbbra is szerepel az erdélyi magyar közösség, megerősített: nem vagyunk magunkra.

Az Éditions Armeline magyar történelmi vonatkozású könyveiből Sógor Csaba ajándékcsomagot juttat el néhány hazai könyvtárnak és egyetemnek.