Sógor: a közös mezőgazdasági politikának figyelnie kell az egyes tagállamok sajátos helyzetére

2014-02-04

Az Európai Unió közös mezőgazdasági politikája nem helyez kellő hangsúlyt a 2004 után csatlakozott tagállamok eltérő mezőgazdasági szerkezetéből adódó problémákra – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a mezőgazdasági kisüzemekről szóló jelentés vitájában, amely hétfőn került bemutatásra Strasbourgban.Az RMDSZ-es politikus hozzászólásában kiemelte, hogy Románia különösen nehéz helyzetben van ebből a szempontból, hiszen európai szinten a 2 hektárnál kisebb üzemek 48,5 százaléka, az 5 hektárnál kisebb üzemeknek pedig 43 százaléka itt található. Sógor Csaba leszögezte: „Amennyiben nem fordítunk külön figyelmet a történelmi és gazdasági okokból sajátos helyzetben levő tagállamokra, az egész ágazat versenyképességét és a mezőgazdaságból élők jelenleg is nehézkes megélhetését veszélyeztetjük”.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén került február 3-án, hétfőn bemutatásra, majd másnap szavazásra Czesl³aw Adam Siekierski (lengyel, néppárti) képviselő saját kezdeményezésű jelentése a mezőgazdasági kisüzemek jövőjéről. A problémafelvetés aktuális: az Európai Unió (EU) tagállamaiban a mezőgazdasági kisüzemek működésével kapcsolatos gondok a válságkörülmények folytán fokozódtak. A jelentés hivatkozik az EP által 2010-ben elfogadott állásfoglalásra, mely „Tisztességes jövedelem a gazdáknak: hatékonyabban működő élelmiszerellátási lánc Európában” címmel, nagy támogatottsággal ugyancsak a vidékfejlesztés, a szociális jellegű mezőgazdasági modell hangsúlyosabb támogatását sürgette.

A jelentéstevő szorgalmazta, hogy az EU dolgozzon ki megoldási javaslatokat és modelleket a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére, a szerkezetátalakítási intézkedések fő célja pedig ne legyen a kisüzemek számának csökkentése, hiszen az Egyesült Nemzetek Közgyűlése a 2014-es évet a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évének nyilvánította.

Alább olvasható, illetve a mellékelt linken megtekinthető az erdélyi magyar képviselő érvelése: 
http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=HU&vodId=1391461061142
„Egyetértek a jelentéstevővel abban, hogy a KAP keretében nem kezeljük megfelelően a mezőgazdasági kisüzemeket és a félig önellátó üzemeket, annak ellenére, hogy a 2004 után csatlakozott tagállamok mezőgazdasági szerkezete teljesen más, mint a régi tagállamoké. Országom különösen nehéz helyzetben van ebből a szempontból, hiszen a 2 hektárnál kisebb üzemek 48,5 százaléka, az 5 hektárnál kisebb üzemeknek pedig a 43 százaléka Romániában található. Ha a félig önellátó üzemeket tekintjük, akkor még súlyosabb a helyzet: az EU összes ilyen mezőgazdasági üzemének 61,5 százaléka itt van, ráadásul ez az összes romániai mezőgazdasági üzem 93 százalékét jelenti. Kijelenthető tehát, hogy kizárólag szerkezetátalakításra koncentrálva a romániai mezőgazdaság a jelenlegi feltételek mellett nem képes a fejlődésre. Amennyiben nem fordítunk külön figyelmet a történelmi és gazdasági okokból sajátos helyzetben levő tagállamokra, az egész ágazat versenyképességét és a mezőgazdaságból élők jelenleg is nehézkes megélhetését veszélyeztetjük.”