Rendezze külön főigazgatóság a fogyatékkal élő polgárok helyzetét

2014-01-22

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli székhelyén iktatták azon írásbeli nyilatkozat szövegét, amely a fogyatékkal élő uniós polgárok helyzetén kíván javítani egy önálló hatáskörű európai bizottsági (EB) főigazgatóság felállításával. A kezdeményezés széleskörű politikai, frakcióközi együttműködésen alapul.



Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő tizedmagával társszerzője annak a frakcióközi, egységes politikai támogatással bíró kezdeményezésnek, amelynek eredményeképpen Brüsszelben a héten iktatták, illetve aláírásgyűjtésre megnyitották az önálló, kizárólag a fogyatékkal élő uniós polgárok helyzetével foglalkozó főigazgatóság létrehozását sürgető írásbeli nyilatkozat szövegét.

Az írásbeli nyilatkozatot aláíró EP-képviselők az Európai Unió Alapjogi Chartájának 21. és 26. cikkére és az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményére hivatkoznak. A kezdeményezés célja az, hogy az Európai Unió (EU) területén élő több mint 80 millió fogyatékos helyzetére irányítsák a közfigyelmet, és nyomatékosítsák, hogy a társadalmi kirekesztés és a szegénység által leginkább veszélyeztetett rétegeknek részesedniük kell minden uniós intézkedésből.

Az EB 2010-ben, az Európai Fogyatékossági Stratégia révén ígért egy akadálymentesítési jogszabálycsomagot, ez azonban máig nem készült el. Ráadásul az intézmény keretében nincs egyértelműen kialakított, felelős osztály, mely kizárólag a fogyatékkal élők helyzetével foglalkozna.

Jelenleg az európai biztosok a portfóliójuk vonatkozásában foglalkoznak a fogyatékkal élő személyek jogaival: Andor László a foglalkoztatáspolitika és a szociálpolitika, Viviane Reding pedig az alapjogok és az igazságszolgáltatás területén.

A dokumentum a nyilvántartásba vételétől számított három hónapos időszak lejártáig, folyó év április 16.-ig áll a parlamenti képviselők rendelkezésére. Ha a képviselők többsége aláírja, a nyilatkozatot felveszik az EP- jegyzőkönyvbe, majd az aláírók névsorával együtt továbbítják a szövegben megnevezett uniós intézmények számára.

Sógor Csaba az írásbeli nyilatkozat kapcsán kifejtette: a tagállamok érdeke is, hogy támogassák – akár eszközbeszerzéssel vagy az oktatás lehetőségének megteremtésével - a fogyatékkal élőket, hiszen ezzel nemcsak szociális segítséget nyújtanak nekik, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy ők is a munkaerőpiac aktív tagjaivá váljanak.

Az írásbeli nyilatkozat szövege az alábbi linken olvasható:
http://www.europarl.europa.eu/plenary/hu/written-declarations.html