Alapos csatlakozási előkészületeket Szerbia nemzeti kisebbségeinek érdekvédelmében

2014-01-16

Szerdán, 2014. január 15.-én este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plénuma megvitatta Szerbia uniós csatlakozásának kérdését. A Szerbiáról szóló 2013. évi eredményjelentés megbeszélésén Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő is részt vett.



Az erdélyi magyar képviselő romániai tapasztalatokra hivatkozva javasolta, hogy a - sok vonatkozásban elsősorban a kisebbségeket érintő - jogharmonizációs problémák megnyugtató rendezése, illetve a monitorizációs kötelezettség elkerülése végett a lehető legnagyobb körültekintéssel folytassák a felkészüléssel kapcsolatos tárgyalásokat.

Az erdélyi magyar képviselő felszólalásának szövege az alábbi linken megtekinthető, illetve alább olvasható:
http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20140115

"Nagy örömömre szolgál, hogy elkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Szerbiával és reményeink szerint néhány éven belül, a sikeres jogharmonizáció után újabb taggal bővülhet közösségünk. Az uniós tagságig vezető út azonban számos kihívást tartogat a szerb hatóságok és az Európai Bizottság számára is. Szeretném felhívni a tárgyalásokban közvetlenül érintett felek figyelmét a román és a bolgár csatlakozás tapasztalataira: ma már világosan látszik, hogy ez a két ország nem készült fel maradéktalanul a csatlakozásra, ennek következményeit pedig azóta is érezzük. Románia igazságügyi rendszere 2007 óta uniós monitoring-eljárás alatt van, a Bizottság jelentései pedig egyelőre nem is helyezték kilátásba a mechanizmus megszüntetését. Ez volt az egyik ára az akkori csatlakozásnak, ma azonban sokan úgy látják: ha a tárgyalásokon rendezték volna ezeket a problémákat, talán hamarabb megoldódnak és nincs szükség monitoringra sem – bár a csatlakozás egy-két évvel későbbre tolódott volna. Ezért szeretném kiemelni, hogy meglátásom szerint Szerbia lakóinak – szerbeknek, magyaroknak, romáknak, bosnyákoknak, horvátoknak és a többi kisebbségnek – az az érdeke, hogy kimerítő, a problémákat őszintén felsorakoztató tárgyalásokat folytassanak és a megnyugtató megoldások végrehajtása előtt ne kerüljön sor a csatlakozásra."