Veszélybe kerülhet az európai uniós méhészet

2014-01-16

Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő az ún. méz-irányelv módosításának kapcsán szóbeli szavazatmagyarázatban a közép-kelet-európai méztermelés nehézségeit ecsetelte szerdán, a strasbourgi plenáris ülésen.



Nehezményezte, hogy az Európai Unió (EU) mézpiacát az elsősorban a nyugat-európai tagállamok területén található feldolgozóipar érdekeinek megfelelően jelenleg elárasztják a rossz minőségű kínai, illetve amerikai mézzel, amelynek pollenje ráadásul génmódosított növényekből származik. Az RMDSZ képviselője szóvá tette, hogy eközben az új tagállamokban a minőségi méhészet a megélhetésért küzd, és szót emelt az uniós polgárok fogyasztói jogának védelmében is.


A képviselő felszólalásának szövege alább olvasható, illetve ezen a video-felvételen tekinthető meg: http://www.europarl.europa.eu/sides/getVod.do?mode=unit&language=EN&vodId=1389792027721

"Az uniós méztermelés támogatási programja szerint fogalmazott az ENVI szakbizottság. Ezt az álláspontot támogattam szavazatommal, hogy ne az olcsó, rossz minőségű, javarészt kínai méz importját bátorítsam.

A közép-kelet-európai országok, Románia is, ún. kistermelős országok. Az EU-s programok segítségével nehezen, de immár sikerült összefogni a jórészt bio-méztermelő tevékenységüket; óriási erőfeszítéseket tesznek a bio-méz előállítása érdekében.

Ha jelenleg felvásárolni kényszerülünk a gyenge minőségű mézet is, elvárjuk, hogy ez fel is tűnjön pontos arányokkal, a címkén. Az európai polgárok joga, hogy tudják, mit fogyasztanak.

Nem az a gond, hogy a pollen összetevője vagy alkotó eleme a méznek - a génmódosított növényeket tartalmazó területen való méhlegeltetés és a méz minősége az igazi probléma, mert veszélybe kerülhet az európai uniós méhészet."