Elő kell mozdítani a társadalmi befogadást és az igazságosságot

2014-01-16

Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) idei első plenáris ülésén Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő több jelentés vitájában vett részt.




Kedden, január 14.-én az EP elfogadta Vilija Blinkeviciute (litván, szocialista) képviselőasszony "Szociális védelem mindenki számára, beleértve az önálló vállalkozói tevékenységet folytatókat is" című saját kezdeményezésű jelentését. Az Európai Néppárt (ENP) frakció álláspontjának érvényesülését a dokumentum kidolgozása során Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő biztosította.

Az erdélyi magyar képviselő a hiánypótló jelentés kapcsán figyelmeztetett a tagállamokban a szociális védelem kapcsán tapasztalható visszaélésekre. Felszólalásának videofelvétele és szövege a következő linken érhető el, illetve alább olvasható: http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20140113

"Európában a hagyományos szociális biztonsági rendszerek az alkalmazottak védelmét szolgálják, de nehezen alkalmazhatók az önfoglalkoztatókra, vagyis a szabadúszókra, a kis- és középvállalkozókra. Fontos garantálni az alapvető szociális juttatásokhoz való hozzáférést a legkiszolgáltatottabb csoportoknak is, önfoglalkoztatóknak, munkanélkülieknek, fogyatékkal élőknek, nyugdíjasoknak. Az általános szociális védelem közismerten az európai szociális modell alapja. Létezik a Parlament által még 2010-ben elfogadott olyan állásfoglalás, amely ezt az alapvető jogot a státusától függetlenül minden munkavállalónak biztosítaná, mégis több tagállamban visszaélés tapasztalható.
Rendszeresen kikerülik a társadalombiztosítási járulékok és adók kifizetését, aláássák a munkajogot és nehéz helyzetbe sodorják az önfoglalkoztatókat, akik a gazdasági válság következtében egyre többen vannak a munkaerőpiacon, és egyre több közöttük a gazdaságilag kiszolgáltatott. Elő kell mozdítani a társadalmi befogadást és igazságosságot."