A verespataki kitermelés több tagállamot is érint, ezért európai kérdés

2013-09-10

Az Európai Parlament (EP) évadnyitó plenáris ülésén, Strasbourgban, szeptember 9-én, Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő napirend előtti felszólalásával a verespataki cianidos technológiával tervezett nemesfém-kitermelés ökológiai veszélyeire figyelmeztetett.


Az erdélyi magyar képviselő érvrendszere a közös európai felelősségre épült: a kitermelés az Európai Unió területén történne, megkérdőjelezhető tehát, hogy az Európai Bizottság (EB) környezetvédelmi biztosa miért hagyja figyelmen kívül az EP 2010-es állásfoglalását, és miért tekinti tagállami hatáskörnek az ügyet. A verespataki terv következményei és azok elhárításának kötelezettsége elkerülhetetlenül európai vonatkozásúak lesznek, mert több tagállamot is érintenek majd - hangsúlyozta Sógor Csaba.
Â
A képviselő hozzászólásának szövege alább olvasható:
Â
"Romániában nagybefektetők tulajdonában álló vállalat cianidos technológia használatával szeretne színesfém-bányászatba kezdeni. A verespataki bányaberuházás engedélyezése a román parlament előtt van. A román kormány ellentmondásosan viszonyul a kérdéshez, a döntés záros határidőn belül megszületik. Potocnik Biztos Úr szóvivőjén keresztül jelezte, hogy a Bizottságnak nem áll szándékában betiltani a cianidos alapú technológiát az EU-ban, így a kérdés engedélyeztetése gyakorlatilag tagállami hatáskör.
Â
Ez nem európai téma, ha az Unió területén ki szeretnék alakítani egy potenciális környezeti katasztrófa minden előfeltételét? Ráadásul egy esetleges környezetkárosodás több tagállamot is érintene. Ez nem európai kérdés?
Â
Ha a Bizottság komolyan veszi az európai polgárok életminősége iránti felelősségét, akkor foglalkoznia kell a cianidos technológiával, és annak esetleges verespataki használatával, továbbá nem szabad figyelmen kívül hagynia az Európai Parlament erre vonatkozó, elsöprő többséggel hozott 2010-es határozatát sem."
Â