Politológus-hallgatóknak tartott előadást Sógor Csaba Japánban

2013-07-19

Az Európai Unióban élő kisebbségek helyzetéről, az erdélyi magyarság törekvéseiről is beszélt Sógor Csaba Japánban. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt Prof. Shigeo Mutsushika, a Shizuoka-i Egyetem Európával foglalkozó kutatóközpontjának (Wider Europe Research Center – WERC)  igazgatója kérte fel vendégelőadónak.



A WERC 2008 óta működik az egyetem nemzetközi kapcsolatok szakirányának társult intézményeként. Az Európai Unió bővítései révén a nemzetközi politikában nem csupán Nyugat-Európa, hanem a kontinens keleti országai iránt is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A WERC külföldi és hazai szakemberek bevonásával próbálja segíteni a hallgatók ezen régiókról szerzett ismereteinek bővítését.

Sógor Csaba előadásában az erdélyi magyarok és más európai kisebbségek identitásának megőrzése kapcsán az Európai Unióban és tagállamaiban felmerülő problémákról beszélt a japán egyetemistáknak. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az erdélyi magyaroknak is nap mint nap meg kell vívniuk a harcot a jogaikért, azért, hogy ne kelljen lemondaniuk saját kultúrájukról, anyanyelvükről. Sógor Csaba kihangsúlyozta, az Európai Unió éppen annak a lehetőségét nyújtja, hogy mindnyájan egy azon határon belül, egyenjogú európai polgárokként élhessünk.

Az EP-képviselő a területi autonómiában rejlő lehetőségek ismertetése mellett az Európai Unió adta új eszközök kapcsán az alapító szerződésekben és az Alapjogi Chartában foglalt, kisebbségvédelmi utalásokat is bemutatta. A civil szerepvállalást erősítő Európai Polgári Kezdeményezésről is szót ejtett, külön ismertette az RMDSZ által benyújtott indítványt is.

Az erdélyi magyarság törekvései kapcsán Sógor Csaba  az alkotmánymódosítás, a régiófelosztás körüli vitákkal példálózva az RMDSZ állandó küzdelmekkel teli munkájáról beszélt. Azt ismertette, hogy a kisebbségek számára az egységesülő Európában miért fontos az erős régiók kialakítása.

-A japánok Európa iránti érdeklődése természetes, nem csupán a múlt kulturális és politikai öröksége miatt, vagy azért, mert gazdaságilag fontos tényező vagyunk, hanem azért is, mert hasonló gondokkal küzdünk. Japánban is például jelentős probléma a társadalom elöregedése. Irántunk pedig azért mutatnak érdeklődést, mert a magyarokat rokon népnek, míg Kelet-Európát gazdaságilag fejlődő térségnek, így új kihívásnak tekintik – magyarázta az EP-képviselő.