Felülvizsgálják az Unió tagállamainak társadalombiztosítási rendszereit

2013-05-29

Az Európai Parlament (EP) Foglalkoztatás és szociális ügyek (EMPL) szakbizottságának havi ülésén, folyó év május 29-én, az Európai Néppárt (ENP) részéről Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselőt jelölték az Európai Unió területén általános és egyetemes társadalombiztosítást szorgalmazó, saját kezdeményezésű jelentés témafelelősének.



A dokumentum az ILO (az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének - www.ilo.org - ) 202/2012-es ajánlása nyomán kerül megvitatásra.

Jelenleg a világ lakosságának mintegy 20 százaléka rendelkezik megfelelő társadalombiztosítással. Az ILO a társadalombiztosítási hálózat megteremtését, illetve a már működő rendszerek bővítését szorgalmazza a világ valamennyi országában. A szervezet programjai révén a tagállamok sajátosságaihoz alakítva bátorítja a szociális védettség fokának mélyítését. Fő célja világszinten a társadalombiztosítás áltanossá tétele.

A téma aktualitását évforduló fémjelzi: tíz évvel ezelőtt kezdett az ILO az általános társadalombiztosítás, illetve a minimumrendszer világszintű megvalósításáért kampányolni. A latin-amerikai, valamint egyes ázsiai és afrikai országok esete pozitív példa arra, hogy a fejlődő országok közül sokan megteremtették a társadalombiztosítási minimumrendszer alapjait. Az elmúlt évtized munkájának ellenére ezt nem sikerült világszerte általános gyakorlattá tenni, annak ellenére, hogy bizonyítottan hatékony eszköz a jelenlegi többszörösen összetett és világszinten érzékelhető krízis kezelésében.