Sógor Csaba: Ha maradnak a jelenlegi régiók, nem lesz hatékonyabb az uniós források felhasználása

2013-04-18

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a strasbourgi plenáris ülésen, április 16-án, kedden felszólalt Danuta Hübner (lengyel, néppárti) képviselőtársának a regionális állami támogatások kapcsán az Európai Bizottsághoz intézett, szóbeli választ igénylő kérdése nyomán kialakult vitában.



Az erdélyi magyar képviselő a romániai helyzettel kapcsolatosan aggályainak adott hangot, és figyelmeztetett a rossz regionális felosztás veszélyére, szorgalmazva az egyes régiók gazdasági mutatóinak a figyelembevételét. Sógor Csaba beszéde alább olvasható:

"Romániában az idei év végéig a kormány át szeretné alakítani az ország közigazgatási beosztását. Az indok: a jelenlegi statisztikai-fejlesztési régiók nem elég hatékonyak a kohéziós források felhasználásában. Ez így van, ám kétlem, hogy a 15 évvel ezelőtt átgondolatlanul és a kellő szakmaiság hiányában kijelölt régiók közigazgatási hatáskörrel való felruházása bármiben is segíteni fogja Románia forrás-felhasználási képességét.
A rossz regionális beosztás bebetonozásának indokaként az Európai Unió előírásait fogják használni. Egy állam közigazgatási rendszerének átalakítása nemzeti hatáskör, ám amennyiben az EU előírásaira, a kohéziós források jobb felhasználására hivatkoznak, talán az Európai Bizottság is elmondhatná a véleményét a kérdésben.
Nem hiszem, hogy a régiók kialakításának folyamatában az lenne a leghelyesebb alapelv, hogy a kormányzó pártok minél kevesebb érdeksérelmet okozzanak saját helyi politikusaik számára. Sokkal inkább az egyes régiók gazdasági mutatóit kell alapul venni.
Olyan régiókat kell létrehozni, amelyek természetes módon, a történelem folyamán, szervesen jöttek létre: Románia esetében azonosíthatóak ezek a régiók."