Sógor Csaba: A nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, nem pedig valamilyen „probléma”, amit gyorsan meg kell oldani

2013-04-18

Szerdán, április 17-én az Európai Parlament áttekintette a nyugat-balkáni országokra vonatkozó 2012. évi eredményjelentéseket. Sógor Csaba Szerbiával és Koszovóval kapcsolatosan azt hangsúlyozta, hogy ezen országok integrációjának alapfeltétele a kisebbségi kérdés megnyugtató rendezése.



"Örömmel látom az indítványban, hogy a kisebbségekre vonatkozó jogi keret üdvözlése mellett szót ejt a hiányosságokról is: hangsúlyozza a kisebbségek méltányos képviseletét, valamint a minőségi oktatáshoz való hozzáférést a kisebbségek nyelvein. A nyugat-balkáni országok integrációja elképzelhetetlen a kisebbségi kérdés megnyugtató és tartós rendezése nélkül. Elgondolkodtató, hogy a már csatlakozott országok esetében az Unió a legkisebb figyelemre sem méltatja, és nem kéri számon azokat a dolgokat, amelyeket most akár Szerbiától – nagyon helyesen – számon kér. A nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok is európai polgárok, itt az ideje, hogy ne biztonságpolitikai problémaként és stabilitást veszélyeztető tényezőként kezeljenek minket, hanem tisztán állampolgári jogaink érvényesítése miatt uniós kérdéssé váljon a velünk szembeni diszkrimináció. Remélem senkinek nincsenek olyan illúziói, hogy bármely tagállam képes végérvényesen megoldani a kisebbségi problémáit a csatlakozás előtt, majd ezt követően már nem is kell foglalkozni a kérdéssel. A nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők, nem pedig valamilyen „probléma”, amit gyorsan meg kell oldani, aztán a belépés után már nem kell foglalkozni velük."

Koszovó európai integrációs folyamatának értékelése során Sógor Csaba ugyancsak a kisebbségi kérdésben látta a probléma megoldásának kulcsát. - Öt uniós ország nem ismeri el Koszovót. Jellemző módon területükön jelentős számban élnek nemzeti kisebbségek. Koszovó függetlenné válása után arra kell törekedni, hogy léptessék életbe az Ahtisaari-terv minden pontját, kulturális és területi autonómiát biztosítva a koszovói szerbeknek. Talán nemcsak az ötök, de a többi tagállam is példát vesz Koszovó majdani sikeres kisebbségpolitikájának a gyakorlatba ültetéséről - fejtette ki Sógor Csaba.