Sógor Csaba: “Az EU tagállamai számára mintaként szolgálhat a horvát kisebbségi szabályozás”

2013-04-11

“Az EU tagállamai számára mintaként szolgálhat a horvát kisebbségi törvénykezés” - mondta Sógor Csaba az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának Büró-ülésén, amelyet 2013. április 11-12. között Dubrovnikban tartanak.  A kihelyezett tanácskozás nyitó ülésén a csatlakozás előtt álló Horvátország felkészültségéről értekeztek az EP- képviselők.



Sógor Csaba RMDSZ európai parlamenti képviselő hozzászolásában kiemelte, számunkra több oknál fogva is fontos Horvátország EU-hoz való csatlakozása. Egyrészt ezáltal újabb külhoni magyar nemzetrész  csatlakozik az európai integráció folyamatához, másrészt pedig európai szinten példaértékű lehet a Horvátországban 2002 óta érvényben lévő kisebbségi törvény.

– Abban bízunk, hogy a csatlakozás után sem torpan meg a kisebbségi törvény alkalmazása Horvátországban, hanem ellenkezőleg, az EU többi tagállama számára is mintaként szolgál majd. A legnagyobb probléma az, hogy ha van is valamely tagállamban kisebbségi jogokat szavatoló törvény, gyakorlati alkalmazása lassú vagy teljesen hiányos – hangsúlyozta Sógor Csaba.

A horvát kisebbségi törvény szerint azokon a településeken, ahol a kisebbségben élők száma eléri az összlakosság egyharmadát, lehetőség nyílik az egyenjogú nyelvhasználatra. A törvény emellett messzemenően biztosítja a kisebbségi nyelven való oktatást és szabályozza a kisebbségek részvételét a közigazgatási testületekben. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője elmondta: azért is dicséretes a horvát kisebbségi törvénykezés, mert a háború utáni helyzetben nehezen volt elképzelhető, hogy kulturális autonómiát kaphatnak a kisebbségek.

Horvátország 2013. július elsejétől teljes jogú tagja lesz az Európai Uniónak. Az ország vasárnap választ európai parlamenti képviselőket.  Horvátország 12 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.