Veszélyben Európa gyepkincse - mit veszítünk és mit tehetünk?

2012-11-08

Sógor Csaba RMDSZ-es EP képviselő kiemelt támogatásával mezőgazdasági szakpolitikai szemináriumot tartottak csütörtökön, november 8-án az Európai Parlament brüsszeli székhelyén. A szemináriumon a képviselő meghívására egy Erdélyből érkezett, többségében egyetemistákból álló látogatócsoport is részt vett.



Napjainkban a fenntartható fejlődés kérdéséről egyre többet beszélnek mezőgazdasági vonatkozásban is. A hagyományos kaszálók természeti örökség-jellegük miatt a közös európai kultúra részének tekinthetők. Az erdélyi kaszálók Európa leggazdagabb növénytársulásai közé tartoznak, a székelyföldi domb- és hegyvidék kaszálói kiemelkedőek fajgazdagság és tájképi szépség tekintetében. A vidék különleges értéke, hogy itt még élnek a gyepeket létrehozó és fenntartó, hagyományos tájhasználatot folytató falusi közösségek, melyek számára környezeti, társadalmi és gazdasági előnyöket biztosít az életterük.  Az EU támogatásainak ellenére sok régióban egyre több kaszáló tűnik el, mert átalakítják, legelőként hasznosítják őket.

A szakpolitikai szeminárium azt vitatta, hogyan tudják megvédeni az európai intézmények ezeket a kincseket és a kaszálóvédelmi programok révén támogatni a mezőgazdasági termelőket abban, hogy minél hatékonyabban kezeljék életterüket. Az előadások során elhangzott, hogy Románia területén található az EU kaszálóinak több mint 20 százaléka, ám mivel a támogatási feltételek a nagyobb területek tulajdonosai számára kedveznek, a rétek nagyobb része támogatás híján gondozatlanul marad.

Rodics Gergely, a Pogány-havas Kistérség Egyesület elnöke bemutatta az idén is elindított, második, 18 hónapos futamidőre tervezett kaszálóvédelmi programot. Az egyesület fő célja, hogy a hegyi kaszálók természeti, kulturális és gazdasági értékét minél többen felismerjék és megértsék, azért, hogy a helyi közösség ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható módon tovább tudja használni őket. A projekt megvalósításának helye a Csíksomlyótól Gyimesbükkig tartó Pogány-havas Kistérség falvai.

Az erdélyi kaszálóprogramot az ENSZ Környezetvédelmi Alapjának Kis Pályázatok Programja (UNDP GEF-SGP), a Barbara Knowles Alap, az EFNCP (European Forum on Nature Conservation and Pastoralism) és a Réti Csík Egyesület támogatja. A program szakmai partnerei a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, az EUCAN (European Conservation Action Network), a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület, és a Zöld Székelyföld Egyesület.