Veszélyben az Erasmus?

2012-10-26

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, Strasbourgban, az Európai Unió (EU) Tanácsának és az Európai Bizottság (EB) nyilatkozata nyomán a képviselők Veszélyben az Erasmus? címmel vitatták meg a kérdést.


Sógor Csaba, RMDSZ-es képviselő, aki az erdélyi diákok európai egyetemjárásának több évszázados hagyományát a magyar kisebbségi közösség szellemi örökségének szempontjából is felbecsülhetetlen értéknek tartja, írásban fejtette ki álláspontját. Ennek szövege alább olvasható:

"Köztudott az Európai Unió (EU) tagállamainak jelenlegi nehéz gazdasági helyzete, mégis méltatlannak érzem, hogy az Erasmus program vagy a szegényebb régiók Kohéziós Alapból történő támogatása kerül veszélybe a finanszírozási gondok miatt. Az EU sikertörténetének egyik mérföldköve az Erasmus program, melynek hagyományát továbbéltetni mintegy 90 milliós kiegészítést igényel. A kedvezményezettek számára sokat - nyitást, egyedülálló tapasztalatszerzési lehetőséget - jelent. A közösségi költségvetés nagyságrendjében az összeg kigazdálkodása azért is indokolt, mert azon közösségi projektek egyikéről van szó, amelyek kézzelfoghatóvá teszik az Unió által nyújtott előnyöket és általa a polgárok átérzik az EU konkrét hasznát. Az Erasmus lényegében az euróhoz vagy a schengeni térséghez, a határok szabad átjárhatóságához hasonlóan az európai értékrend gyakorlatba ültetését jelenti.

Érdekes, hogy az euróval kapcsolatos gondok mellett egyes tagállamok a schengeni térség reformját sürgetik, azaz a szabad határátlépés feltételeinek szigorítását is felvetették mostanában, épp amikor az Erasmus finanszírozása is veszélybe került. Valljuk be: a közös költségvetés vagy Európa adósságválságának tétjeihez képest jelentéktelen összeg miatt. Elfogadhatatlan, hogy pontosan az Unióhoz köthető, legnépszerűbb megvalósításokat veszélyeztessük megszorításokkal, hiszen ezzel a jövő generációjának szakmai kilátásait nehezítjük, illetve az euroszkepticizmust táplálnánk a fiatalság körében. "