Sógor-Winkler: 22 év után visszalépés történik a kisebbségi jogok területén

2012-05-14

Vészjelzést kell jelentsen az, hogy 22 év után Romániában visszalépés történik a kisebbségi jogok területén – fogalmazott Winkler Gyula Youth@Kolozsvár 2015 projektpályázat brüsszeli bemutatása utáni sajtóbeszélgetésen.Az EP képviselő elmondta, a szenátusban elfogadott tiszta egyéni kerületes választási rendszer nem biztosíthatja az arányosságot. „Ez elvi kérdés, amely arról szól, hogy például egymillió állampolgár elmegy és egy olyan pártra szavaz, amelynek jelöltjei egyik választókerületben sem érik el az első helyet, és ez a párt nem jut be a parlamentbe. Egy ilyen rendszert nemhogy egy épülőfélben, de még egy stabil demokrácia sem bírna ki. Egy 500 éves parlamenti múlttal rendelkező Angliától nem vehetünk példát” – magyarázta Winkler.

A politikus a választási törvény kapcsán két megrögződést lát visszaköszönni: az egyik, hogy sok jeles politikus és a mögöttük lévő elemzők, tanácsadók kétpártrendszert akarnak létrehozni. A másik dolog, hogy „végre ettől a kényelmetlen RMDSZ-től szabaduljanak meg, hisz 16 éve, egy év megszakítással valamilyen módon hatalomban volt a szövetség, és sokszor a mérleg nyelve szerepét töltötte be” – vázolta a politikus. „A román kollégák nem értik, hogy az egyéni kerületes rendszer esetén, Közép-Erdély kimarad a specifikus képviseletből, fehér folt lesz a magyar közösség képviseletének szempontjából. Ez egy óriási közösségi veszélyhelyzetet jelent a romániai magyarság számára – mondta.

Sógor Csaba szerint a MOGYE-ügy és a választási törvény átszabásának tanulsága, hogy „Bizánc nyugati részén, Romániában” nincsenek bebetonozott törvények, az új hatalmi konstelláció mindig átszabja a jogszabályokat. A meccs nincs lejátszva, meg lehet támadni az alkotmánybíróságon, úgy hírlik már találtak egy-két paragrafust, ahol meg lehet fúrni ezt a választási törvényt – mondta a politikus, aki szerint az a legfélelmetesebb, amikor egy új kormány programja tagadással kezdődik. Ez abból a helyzetből adódik, ha „kevesen vagyunk, túl jók vagyunk, ott van az RMDSZ a kormányban, betelt a hócipő, túl sokat kellemetlenkedtek a magyarok” - fogalmazott. Sógor úgy vélte, egy dolgot lehet tenni, a magunk háza táján rendet teremteni, összefogás vagy szétesés, más alternatíva nincs. Ha a következő tíz ében fenntartható erdélyi magyar jövőt akarunk teremteni, helyre kell állítanunk a munka becsületét, négy idegen nyelvet kell elsajátítanunk a románon kívül, és legalább négy gyereket kell vállalni, e nélkül nincs kilábalás – fogalmazott az EP-képviselő.

transindex.ro