Konszenzus a kisebbségi állampolgári kezdeményezés ügyében a FUEN-kongresszuson

2012-05-19

Moszkvában tartotta kongresszusát az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN).

„A kisebbségi tematikájú európai polgári kezdeményezésnek az európai nemzeti közösségek érdekeinek közös nevezőjét kell megfogalmaznia, amely a lehető legszélesebb körű szolidaritást és összefogást teremt. Szervezési szempontból és a felelősség tekintetében egyaránt nehéz folyamat előtt állunk” – fogalmazott Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője a másfél hónapja hatályba lépett új EU-s jogi eszközről rendezett vitán az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusán. Hozzászólásaikban a résztvevők valamennyien támogatásukról biztosították a megkezdett munkát, amely kimozdíthatja a holtpontról az Európai Uniónak a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos álláspontját.

Winkler Gyula kifejtette: “szervezési szempontból a kezdeményezés azért nagy kihívás, mert legalább hét európai uniós tagállamban kell találni olyan testvérszervezetet, amely vállalja az illető ország belső törvényes keretének megfelelő aláírágyűjtést, beleértve az adatvédelmi kérdéskört is. Felelősség tekintetében pedig azért van nehéz dolguk a kezdeményezőknek, mert a kezdeményezés jogi tartalmát addig kell csiszolni, amíg biztosak vagyunk abban, hogy sikerre vihető” – mondta az EP-képviselő.

Az Európai Unió új eszköze, az állampolgári kezdeményezés, amely által az EU egy millió polgára jogi aktus megalkotására szólítja fel az Európai Bizottságot, április elsejétől lépett életbe, az RMDSZ javaslatára, a FUEN az egy évvel ezelőtti kongresszosán hozott határozatot egy kisebbségi tematikájú kezdeményezés előkészítéséről. “Az elvégzett jogi konzultáció alapján közel állunk egy olyan szöveg megalkotásához, amelyet benyújthatunk az Európai Bizottsághoz. Habár egy európai uniós kezdeményezéről van szó, az én meggyőződésem az, hogy jelentősége túlmutat az Unió határain és valamennyi Európában élő kisebbség számára fontos” – összegzett Winkler Gyula.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő szerint az Európai Unión kívüli európai kisebbségek számára is esélyt jelent az EU-s szintű aláírásgyűjtés, hiszen véleményük és nyomásgyakorlásuk jelzésértékű lesz a kisebbségi témában rendkívül óvatos Európai Bizottság számára. “Az EU-n kívül párhuzamos aláírásgyűjtést szervezhetünk, amelynek nem lesz ugyan jogi érvénye, de megmutatja a kisebbségi kezdeményezés széleskörű támogatottságát. Tájékoztatnunk kell közösségeinket erről az új eszközről, vonjuk be őket az előkészítésbe és az aláírásgyűjtésbe” – fogalmazott hozzászólásában az RMDSZ EP-képviselője. “Európának nem kellene megvárnia, amíg a kisebbségi kérdéskörben a környezetvédelem terén bekövetkezett fukushimai fordulathoz, vagy a görög válság által kirobbantott európai gazdasági szemléletváltáshoz hasonló esemény következik be” – hangsúlyozta Sógor Csaba.

A kongresszuson az európai állampolgári kezdeményezés eszközét Vincze Loránt az RMDSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára mutatta be, ismertetve azokat a területeket, amelyeket egy kisebbségi tematikájú kezdeményezésnek céloznia kell. Előadásában kitért az uniós eszköz által jelentett szűkös mozgástérre és a most elindított kezdeményezés által jelentett tapasztalatra. Az európai kisebbségek nagy reményt fűznek a kisebbségi kezdeményezéshez, ezért alapos és megfontolt előkészítésére, bölcs lépésekre van szükség – mondta Vincze Loránt a FUEN kongresszusán.