Európai szocialista és liberális testvérpártok fellépését kérték az RMDSZ EP képviselői a román kormány magyar-ellenes intézkedései ellen

2012-05-16

Közös levélben intézett felhívást az RMDSZ két európai parlamenti képviselője, Sógor Csaba és Winkler Gyula, a Ház két frakcióvezetőjéhez, Hannes Swoboda szocialista és Guy Verhofstadt liberális politikusokhoz.



Az erdélyi magyar képviselők az új romániai kormánykoalíció kisebbség- és magyarellenes intézkedéssorozatára hívták fel az európai frakcióvezetők figyelmét, és arra kérték őket, emeljenek szót testvérpártjaiknál a romániai események miatt.

Az RMDSZ politikusai a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyében, a romániai választási törvény módosításának elindítása, valamint az ország régióinak átalakítási szándéka miatt kérték Hannes Swoboda és Guy Verhofstadt közbenjárását.

Érvelésük szerint a két megszólított frakcióvezető felelősségét terheli, hogy lépjenek: testvérpártjaik koalíciója nem vonhat vissza megszerzett jogokat. A jogrend, a demokratikus értékek tiszteletben tartása elsődleges. Tarthatatlan a kettős mérce, az európai értékeket nem elég hangoztatni: az új koalíció pártjai nem foganatosíthatnak diszkriminációellenes, kisebbségi jogokat- és a parlamenti demokráciát sértő intézkedéseket - mutattak rá levelükben az RMDSZ EP-képviselői.

Alább olvasható Sógor Csaba és Winkler Gyula levelének szövege:


Tisztelt Frakcióvezető Urak!

A romániai magyar nemzeti kisebbségi közösség európai parlamenti képviselőiként, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében az Önök sürgős közbenjárását igénylő változások ügyében tájékoztatjuk az országban a közelmúltban történtekről, és ezek várható következményeiről.

Két héttel ezelőtt az Önök testvérpártjai által alakított új kormánykoalíció vette át az ország vezetését (Nemzeti Liberális Párt és Szociáldemokrata Párt). Ezt követően rövid idő alatt olyan intézkedés-sorozatot foganatosítottak, melynek kisebbség- és magyarellenes jellege aggodalommal tölti el az érintetteket, közösségünk tagjait, bennünket.

1. Korábbi kormányhatározatot hatálytalanított az új koalíció: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar és angol szakának a létrehozását előíró döntést. Ez az intézkedés egy, Kolozsvárott már létező és működő multikulturális egyetem-modell marosvásárhelyi alkalmazását akadályozza meg, holott a nevezett kormányhatározat épp a Román Oktatási Törvény előírását ültette gyakorlatba. A rendszerváltás óta eltelt 22 éves időszak óta először történt meg Romániában, hogy az Önök testvérpártjainak koalíciója megszerzett jogot vont vissza az Európai Unió legnagyobb lélekszámú őshonos nemzeti kisebbségi közösségétől, a romániai magyaroktól.


2. Az új kormánykoalíció a romániai parlamenti választási törvény módosításának folyamatát is elindította: az új előírások egy kizárólag egyéni választókörzetes rendszert hoznak létre, mely megszűnteti az arányos képviseletet. 1989 óta ez is először történik meg és fokozottan hátrányosan érinti a romániai magyar közösséget.

Az Önök testvérpártjai a Romániában foganatosított, antidemokratikus jellegű, a politikai pluralizmust megszüntető és a parlamenti demokrácia alapjait semmibe vevő intézkedésekkel nemcsak a magyar, de valamennyi kisebb politikai párt parlamenti jelenlétét lehetetlenítik el. A romániai kétkamarás rendszerben a szenátus már megszavazta ezt a törvényt; jelenleg a tervezetről a képviselőházban folyik vita (döntő ház). A helyzet súlyossága és sürgető jellege miatt kérjük, hogy a frakciójuk által képviselt értékrendszer nevében hassanak oda, hogy a Romániában erőszakos módon kétpártrendszert kialakító intézkedések ne teljesedhessenek ki!


3. Az ország régióinak átalakítási szándéka ugyancsak aggodalommal tölt el. A romániai koalíciós pártok vezető politikusainak nyilatkozataiból közigazgatási átszervezési szándék körvonalazódik. A jelenlegi statisztikai fejlesztési régiókat szándékoznak közigazgatási egységekké alakítani ( NUTS 2 level) oly módon, hogy a magyar kisebbség által lakott megyéket (counties - NUTS 3 level) szétválasztanák külön-külön fejlesztési régiókra. Ez ellentmond az Európai Unió (EU) diszkrimináció ellenes alapelvének, a nemzeti kisebbségek védelmének, a nemzetközi előírásoknak, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése által elfogadott, a Nemzeti Kisebbségek Védelméről Szóló Keretegyezmény előírásainak is.


Reméljük, hogy a vázoltak ismeretében, frakcióvezetői minőségükben Önök ez esetben is kiállnak a frakcióik által képviselt értékek mellett, és testvérpártjaikat felszólítják, hogy ne sértsék a vállalt európai értékeket, a diszkrimináció-ellenesség, a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, a parlamenti demokrácia sértetlensége és a választás és választhatósági jog megőrzésének szellemében tevékenykedjenek.

Kérjük, hogy emeljenek szót testvérpártjaiknál a romániai események kapcsán: a jogrend, a demokratikus értékek tiszteletben tartása kötelezi az Önök frakcióvezetői felelősségét abban, hogy testvérpártjaik ne alkalmazhassanak kettős mércét.

 

 

SÓGOR Csaba                                                                                                 Winkler Gyula
RMDSZ-es EP képviselő                                                                                 RMDSZ-es EP képviselő

 

Brüsszel, 2012. május 16.

 

További információ:

Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es EP képviselők sajtóirodái