Kőrösi Csoma Sándor munkásságán alapszik a Tibet és Európa közötti szellemi kapcsolat

2012-04-25

Az Európai Parlament (EP) "Tibet" frakcióközi munkacsoportja április 24-én tartotta 90. ülését. Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő, aki a munkacsoport aktív tagja, az erdélyi magyar kisebbségi közösség szellemi örökségének népszerűsítése végett, Kőrösi Csoma Sándor halálának 170. évfordulójára kívánt emlékeztetni a kettős jubileum alkalmából.



A képviselő meghívására Dr. Bangha Imre indológus, az Oxfordi Egyetem tanára vetítéssel egybekötött előadást tartott "Hidak Tibet és Európa között" (Bridges between Tibet and Europe) címmel. Az előadó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredában működő "Kőrösi Csoma Sándor" Intézetének vezetője is egyben.

A fotón: Dr.Bangha Imre

Bangha Imre elsősorban Kőrösi Csoma Sándor munkásságának egyetemes jellegét, illetve aktuális vonatkozásait elemezte. Az indiai őshonos nyelveket és kultúrákat feltáró kutatásait méltatta, valamint a globális tanulási módszer megteremtésében játszott szerepére tért ki, hangsúlyozva, hogy Kőrösi Csoma neve a tibetológia mint tudomány megalapítóját jelenti külföldön: a tibeti buddhizmust az ő leírásai alapján ismerhette meg a nagyvilág. Az első tibeti nyelvtani leírás, csakúgy, mint az őshonos kultúra tiszteletteljes megközelítése és feltárásmódja egyaránt az ő nevéhez fűződik. A magyar ajkúak számára azonban Kőrösi Csoma az utazás, a tanulás, a kutatás ügyének következetes és kitartó megtestesítője. Az előadó kitért Kőrösi Csoma brit kapcsolataira, a tanulásra alapozott életmódjára és a korabeli politikai helyzet összefüggésében ismertette Kőrösi Csoma Sándor utazásait és munkakörülményeit.
 
Sógor Csaba vendéglátói minőségében, a zárszó jogán megköszönte Dr. Bangha Imre közreműködését, majd a tibetológia megteremtőjének munkássága kapcsán Tibet és Európa szellemi kapcsolatainak változatlan aktualitására figyelmeztetett.

A fotón: Sógor Csaba és Thomas Mann, a Tibet Munkacsoport elnöke

- A tibeti kisebbségi kultúra tisztelete ma is változatlanul fontos az őshonos közösség és Európa, valamint az egész világ számára - hangsúlyozta az erdélyi magyar képviselő. Az Unió ebben az összefüggésben górcső alatt áll - folytatta érvelését - mert csak úgy léphet fel hitelesen a tibeti kultúra jogos védelmében, ha a saját területén élő hagyományos nemzeti kisebbségi közösségek jogait és kultúrájának megőrzését képes garantálni.

Az angol nyelvű esemény célközönsége elsősorban a Tibet ügye iránt elkötelezett EP-képviselők és munkatársaik voltak, de tekintettel az alkalom rendkívüli jellegére, a szervezők kivételesen a nagyközönség számára is biztosították a részvétel lehetőségét.

Tekintettel a Dr. Bangha Imre előadását kísérő érdeklődésre, Sógor Csaba ősszel vendégül látja az előadót Erdélyben is, az Európai Beszélgető Estek című, általa szervezett fórumon. A Brüsszelben elhangzott előadás szövege - a szerző szíves hozzájárulásával - teljes egészében hamarosan elérhető lesz Sógor Csaba internetes oldalán. 


Dr.Bangha Imre előadásának teljes anyaga innen tölthető le.