Fiataloknak szóló szakmai gyakorlatok az Európai Unióban

2010-03-07

Az Európai Unió intézményei által biztosított szakmai gyakornoki programokat és az azokban rejlő tapasztalatszerzési lehetőségeket ismertette Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a hétvégén megszervezett Háromszéki Ifjúsági Konferencián.


A Kovászna megyei Árkoson tartotta a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) március 5. és 7.-ke között az éves közgyűlését, amelynek keretén belül sor került a Háromszéki Ifjúsági Konferencia megszervezésére. A háromszéki fiatalok összefogásáért és érdekvédelméért életre hívott szervezet a mai ifjúságot érintő kérdésekre igyekezett választ találni.

A felmerült témák között nagy hangsúlyt kapott az ifjúság szerepvállalása a háromszéki települések folyamatos versenyképességének megtartásában. Az árkosi EU Tanulmányi Központban szervezett háromnapos konferencián jelen volt Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki az európai intézmények által fiatalok számára biztosított gyakornoki programokról tartott előadást.

A képviselő felvázolta az Unió által működtetett szakmai gyakorlatokat, kiemelve, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság mellett számos más uniós intézmény is biztosít gyakorlati lehetőséget. Az egyetemi oklevéllel rendelkező fiatalok pályázás útján szerezhetik meg a fizetett gyakornokságot, a nem fizetett szakmai gyakorlat viszont egyetemisták előtt is nyitott. A gyakornoki program nagy tapasztalatot nyújt, de ugyanakkor lehetőséget biztosít a gyakornoknak, hogy megalapozza karrierjét egy uniós intézményben.

„Egy gyakornoki programban való részvétel amellett, hogy bővíti a fiatalok ismereteit, ösztönzően is hat rájuk. Sokan itt értik meg igazán a soknyelvűség fontosságát, és kezdenek hozzá az Unió valamely hivatalos nyelvének elsajátításához” – hangsúlyozta Sógor Csaba.

Az uniós gyakorlatokat azonban nem csak a különféle intézményi programok keretén belül lehet elérni, hanem az európai parlamenti képviselők és a pártok is indíthatnak saját programokat. Sógor Csaba arról tájékoztatta a háromszéki fiatalokat, hogy március végére várható a saját kabinetjébe szóló gyakornoki program legújabb kiírása. A képviselő kifejtette, feltett célja, hogy minél több fiatalnak biztosítani tudja a gyakornokság lehetőségét. A három hetes program során a résztvevők megismerhetik az Európai Parlament működését, illetve ízelítőt kaphatnak az Unió tevékenységéből úgy, hogy mindeközben a képviselő munkáját is segíthetik.

Sógor Csaba azt is elmondta, hogy lehetőség van a másik két erdélyi magyar európai parlamenti képviselő kabinetjében gyakorlatozni, de a fiatalok a magyarországi pártok vagy akár az Európai Néppárt gyakornoki programjaira is benyújthatják jelentkezésüket.

A HÁRIT által szervezett ifjúsági konferencián a Sógor-kabinet legelső gyakornoka is jelen volt. Ötvös Boglárka - aki történetesen háromszéki származású – saját brüsszeli és strasbourgi élményeiről számolt be a fiataloknak, hogy kedvet ébresszen bennük az Európai Unió felfedezésére.

Az Európai Parlament gyakornoki programjai: http://www.europarl.europa.eu/pdf/traineeships/general_rules_hu.pdf

Az Európai Bizottság gyakornoki programjai: http://ec.europa.eu/stages/

További részletek az EU által kínált szakmai gyakorlatokról: http://europa.eu/about-eu/working-eu-institutions/index_en.htm

Az Európai Néppárt gyakornoki programja: http://www.epp.eu/dbimages/pdf/epp_internship_programme.pdf