A sport európai dimenziójáról szavazott az EP

2012-02-02

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén, folyó év február 2-án, a képviselők nagy többséggel megszavazták a Kulturális és Oktatási Szakbizottság hatáskörébe tartózó jelentést a sport európai dimenziójáról. A dokumentum – melynek elkészítését a Lisszaboni Szerződés tette lehetővé - uniós hatáskörbe emeli a sportot. Válasznak tekinthető az Európai Bizottság (EB) tavalyi, sportról szóló közleményére, illetve fehér könyvére.A jelentés hangsúlyozza a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartását és kiemeli a sport szociális szerepét és gazdasági hatását. A tevékenység az EU bruttó hazai termékének 3,7%-át generálja és mintegy 15 millió állást teremt, illetve népszerűsíti az egészséges életmódot. A dopping, az erőszak, a társadalom különböző területein megnyilvánuló intolerancia ellen harc hatékony eszköze is lehet a sport. Mint oktatási, nevelési és kulturális érték, az Unió egyik stratégiai célkitűzése, hiszen nyitott jellege révén minden állampolgárt érint azáltal, hogy nemtől, etnikai hovatartozástól, vallástól, nemzetiségtől és szociális státustól függetlenül bárki gyakorolhatja. A témagazda szakbizottság végső dokumentuma azt szorgalmazta, hogy a tagállamok vizsgálják felül felsőoktatási programjaikat, hasznosítsák az élsportolók tapasztalatait azáltal, hogy próbálják meg őket - akár önkéntes alapon - a széles tömegeket mozgósító sporttevékenységekbe bevonni.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő a jelentéshez fűzött szavazatmagyarázatában a hazai román sajtó által felfújt, nemrég Csíkszeredában játszott román-magyar hokimeccsen történteket elevenítette fel. Az erdélyi magyar képviselő a történtek kapcsán a sporteseményeken és a közéleti megnyilvánulásokban is a kölcsönös tisztelet kötelező jellegét hangsúlyozta.
 
Hozzászólása alább olvasható:
"- Üdvözlöm képviselő-kollégám jelentését a sport európai dimenziója kapcsán. Külön kiemelném a sport európai összetartozást erősítő szerepének és intoleranciától mentes légkörének erősítését. A jelentés kapcsán egy furcsa esetre hívnám fel a figyelmet: nemrégiben Románia és Magyarország jégkorong-válogatottja Romániában, a magyar többségű Csíkszereda városában játszott egymással. Mivel a román jégkorong-válogatott keretében két játékos kivételével kizárólag a romániai magyar kisebbségi közösséghez tartozó játékosok szerepelnek, a mérkőzés előtti szokásos himnuszéneklés során ezek a játékosok is a magyar nemzeti himnuszt énekelték.

Az eset különös figyelmet kapott a központi román sajtóban, sokan hazaárulással vádolták a szinte teljes román válogatottat kitevő magyar nemzetiségű hokisokat. Ideje lenne tisztelt képviselőtársaim, hogy a kölcsönös tisztelet és tolerancia határozza meg nemcsak a sportesemények légkörét, hanem a közéleti megnyilvánulásokat is. Mert ebben az esetben nem a szurkolók gesztusai szították az intoleranciát, hanem a román politikusok és a román sajtó képviselőinek rosszindulatú, manipulatív tevékenysége.

Egyébként az eredmény 4:1 volt Románia javára."