„Az emberekben élnie kell az egymásra figyelés, az összetartozás és a bizalom érzésének” - Besztercén járt Sógor Csaba

2011-11-06

Aktuális Európai Uniós témákról, pályázati lehetőségekről és a szórványban élő magyarok problémáiról értekezett Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő azon a találkozón, amelyet november 5-én a besztercei Magyar Házban szerveztek meg. A Beszterce-Naszód megyei RMDSZ által összehívott kerekasztal-beszélgetésen a közélet iránt érdeklődő, a társadalmi problémákat figyelemmel kísérő fiatalok mellett tanárok és közigazgatásban dolgozók egyaránt jelen voltak.   „Bár néha azt gondoljuk, hogy bennünket nem érintenek a világ történései, mégis be kell látnunk, hogy nem tudjuk a magunk dolgait a világ eseményeitől függetlenül értelmezni. Éppen a gazdasági és pénzügyi válság második hullámát éljük, amikor az Európai Uniónak is olyan stratégiákban kell gondolkodnia, amelyek segíteni tudják a fenntartható növekedést” – indította bevezetőjét Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, aki elmondta: az Európa 2020-as stratégia a munkahelyteremtésről és az életszínvonal növeléséről szól, olyan problémákat kíván kezelni mint a szegénység, a korai iskolaelhagyás vagy az éghajlatváltozás és az energiaügyi kérdések.

Sógor Csaba hangsúlyozta: kilenc év alatt az Európai Unió 15%-ról 10%-ra próbálja csökkenteni a korai iskolaelhagyások arányát, Románia 11,3%-ot tűzőtt ki célként. Az EU a diplomások arányát a jelenlegi átlag 31%-ról 40%-ra kívánja emelni, míg Románia 26,7%-ra igyekszik majd feltornázni ezt a mutatót. „Az oktatásba kell több pénzt fektetni, csupán a megfelelő képzettséggel rendelkező népesség képes alapvető jelentőségű újításokra, tehát a gazdasági fejlődés elengedhetetlen feltétele, hogy minél többen rendelkezzenek magasabb iskolai végzettséggel. Ma már senki sem vonja kétségbe, hogy diplomások mellett szakmunkásokra is szüksége van a társadalomnak” – magyarázta az erdélyi magyar politikus kiemelve, hogy az iskolázatlanság és a korrupció szoros összefüggésben áll egymással.

Sógor Csaba és a 94 éves Levey Ferenc bácsi

Az RMDSZ politikusa úgy véli, az embereknek ismerniük kell a társadalomra váró kihívásokat ezért az oktatásügyi kérdések mellett az elöregedés, a bevándorlás és a foglalkoztatottság problémájáról is részletesebben beszélt. „Senki se gondolja azt, hogy mindezekre csak felsőbb körökben tudnak megoldásokat nyújtani: a kisközösségeken is sokminden múlik. Rendkívül fontos, hogy legyen egy olyan civil szféra, amely képes erősíteni saját közösségének felelősségérzetét. Az emberekben élnie kell a közösségi élet minden területén az egymásra figyelés, az összetartozás és a bizalom érzésének” – fejtette ki a képviselő. A jelenlévők részéről elhangzott: valóban ezeket az érzéseket kellene erősíteni, hiszen ma már nem vagyunk képesek egy hangon kiáltani, ma már a bajban és a sorsdöntő pillanatokban is a széthúzás jellemez bennünket.  

Sógor Csaba a találkozót követően a besztercei Szüreti Batyus Bál vendége volt, ahol elsőként Décsei Attila, a Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke köszöntötte a nagyszámban összegyűlt magyar bálózókat és biztosította őket arról, hogy mindaddig, amíg lesz kinek, rendszeresen megszervezik ezt a hagyományos ünnepséget. Az EP-képviselő köszöntőbeszédében hangsúlyozta: azért van szükség az ilyen összejövetelekre, mert ezek a találkozók képesek erősíteni bennünk a közösségi hovatartozás tudatát. Sógor Csaba külön köszöntötte a 94 éves Levey Ferenc bácsit és arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy az idősek megbecsülése nélkül egyetlen társadalomnak sincsen jövője. „Ahogyan anyanyelvi és kisebbségi jogainkért küzdünk, úgy az idősekről és a fogyatékkal élőkről sem mondhatunk le” – mutatott rá. Az est folyamán az erdélyi magyar politikus brüsszeli kirándulást ajánlott fel a beszterceieknek, amelyet tombolán sorsoltak ki a szervezők.