Sógor: tíz évre határozza meg az életünket a népszámlálás eredménye

2011-10-21

Az RMDSZ népszámlálási karavánjának utolsó hétvégéjén Maros megyébe látogatott el a szövetség önkéntescsapata. A karaván október 21-én Radnóton és Marosludason is megfordult, ahol lakossági fórum keretén belül Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, valamint Székely István, az RMDSZ főtitkár-helyettese nyomatékosította a helyi magyarok számára a népszámlálás fontosságát.


Az RMDSZ karavánja 1000 kilométert tett meg ezen a héten és több mint 50 településen osztott a népszámlálásról szóló  információs anyagot. A számlálóbiztosok látogatásával kapcsolatos hasznos tudnivalókról, valamint a nemzeti, anyanyelvi és vallási kérdésekre adandó helyes válaszokról Székely István tájékoztatta a lakossági fórumok hallgatóságát. Elmondása szerint minden esetben „magyarnak” (maghiar) kell vallják magukat a magyar nemzetiségű válaszadók és mindenképp ki kell töltessék a távol levő családtagjaikról szóló P jelzésű űrlapot is.

Sógor Csaba a népszámlálás hosszú távú hatásairól beszélt a Maros megyei közönségnek. Az RMDSZ EP-képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező tíz évben a magyar kisebbségnek járó román állami támogatást a népszámlálási eredmények alapján fogják kiszámolni.  „A magyarság vállalása a népszámláláson felér egy szavazattal, csak ezúttal tíz évre szól a romániai magyarság mandátuma” – mondta Sógor, aki hozzátette, hogy „kisebbségi jogaink és anyanyelvű oktatási rendszerünk jövőjét, valamint közösségünk erejét az fogja meghatározni, ha a népszámláláson minél többen vállaljuk magyarságunkat”.