A kereszténység lényege tetteinkben, életvitelünkben kell megnyilvánuljon

2009-11-24

A kisebbségi egyházak védelme és a velük folytatandó politikai párbeszéd volt a téma az Európai Néppárt Képviselőcsoportjának vezetőségi ülésén, melyet november 19-20. között tartottak Velencében. Az erdélyi magyar európai parlamenti (EP) képviselők közül Sógor Csaba vett részt tanácskozáson.


Az RMDSZ EP-képviselője beszédében arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy Európa keleti felén a kisebbségi egyházakhoz tartozó személyek nagyon sokszor az adott ország nemzeti kisebbségeivel esnek egybe, ezért nehéz a párbeszéd a kisebbségi és többségi egyházak között.

„A többségi egyházak a térségben nagyon gyakran a mindenkori kormányok asszimilációs és kolonizációs eszközei is egyben, ennek ellenére mi, kisebbségiek továbbra is nyitottak vagyunk a velük való dialógusra”.

Sógor Csaba szerint nem szabad keseregni azon, hogy a kereszténységre való hivatkozás kimaradt a lisszaboni reformszerződés preambulumából, hiszen a „kereszténység lényege nem szimbólumainkon keresztül, hanem tetteinkben, életvitelünkben nyilvánul meg. Ezért rendkívül fontos, hogy az Európai Néppárt a kereszténység szellemében támogassa a kisebbségi egyházakat és a nemzeti kisebbségeket”. A képviselő ugyanakkor megjegyezte, nem keresztényi magatartásra vall, hogy a többségi nemzethez – és egyházhoz –  tartozó néppárti kollégái nem járultak hozzá egy külön romániai magyar delegáció létrehozásához.