Sógor Csaba intézményes EU-eszközöket sürget kisebbségi ügyek rendezésére

2008-03-31

Az Európai Parlament (EP) Néppárti Frakciója a jelenlegi európai törvényhozási periódus prioritásaira hívta fel ismételten a figyelmet: a közelmúltban 4 horizontális munkacsoportot létesített. Ezek feladata alaposan előkészíteni a frakció 2009-es választási programját, a következő témacsoport alapján: Értékek Európája, Jólét és fejlődés Európában, Több biztonságot Európának!, Szolidárisabb Európát!


Sógor Csaba EP-képviselő a Szolidárisabb Európát! munkacsoport tagjaként az alakuló ülésen kifejtette: "Európa szolidaritásának kérdése nemcsak az anyagi támogatáson és a gyakran hangoztatott strukturális alapok helyes működtetésén múlik. A szolidaritás szorosan összefügg pl. a kisebbségi kérdésekkel, a munkanélküliséggel is. Európáról, mint a keresztény hit, a római jog, és a görög filozófia bölcsőjéről beszélünk. Ezen örökségünk kötelez" - hangoztatta a képviselő, és épp a szolidaritás nevében, az egységes európai fellépést hiányolta kisebbségi kérdésekben.

A munkacsoport nevében, a frakció keretén belül, önkritikus vizsgálódást javasolt. "Itt van az én közösségem kérdése - hangsúlyozta Sógor - nemcsak a 2009-es kampány végett kellene vele többet foglalkoznunk, hiszen lélekszáma magasabb, mint az Európai Unió (EU) több tagállamáé, hanem intézményes eszközeinkkel is, azt kérem, tegyünk többet érte."