Sógor Csaba a kölcsönösség elvének érvényesülését szorgalmazza az Európai Unió nyelvtanulási programjában

2008-04-09

Brüsszelben a Konrad Adenauer Alapítvány Európai Irodája munkaebéddel egybekötött kerekasztal-beszélgetést szervezett Mit jelent ma a többnyelvűség az Európai Unió (EU) számára? címmel.


Leonard Orban többnyelvűségi biztos vitaindítója az ismert európai célkitűzés, az "egység a sokféleségben" elvének további érvényesülését és egy második nyelv anyanyelvi szintű elsajátítását sürgette, majd az ősszel induló többnyelvűségi EU-programot ismertette. A román EU-biztos egyértelműen az angol nyelv egyeduralma - különösen az általa "globish"-ként emlegetett nyelvhasználat térhódítása - ellen foglalt állást.

Sógor Csaba európai parlamenti ( EP) képviselő kifejtette, hogy a romániai magyar gyerekeknek gyakorlatias, modern oktatással a beszélt román nyelvet kellene tanítani. Annak a XIX. századi irodalmi nyelvnek, amellyel gyerekeinket román szóra oktatják az iskolában, kevés köze van a mai román köznyelvhez.

Az RMDSZ-es EP-képviselő a kölcsönösség elvének érvényesülését szorgalmazta a soknyelvű Európai Unióban. "Támogatom azt az elképzelést, hogy ne csak a kis nyelvek népei tanuljanak meg legalább egy második nyelvet anyanyelvi szinten, hanem a többségiek is tanulják meg a kisebbség nyelvét. Ehhez nyújtson segítséget az Európai Unió - javasolta Sógor Csaba.