A magyar anyanyelvi oktatás folytonosságának biztosítása a cél - Szili Katalin Bákóban találkozott Sógor Csabával

2008-04-12

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke látogatásának utolsó napján, pénteken, részt vett a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) által Bákóban szervezett munkavacsorán, és ott megbeszélést folytatott Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselővel.


Az EP-képviselő fontosnak ítélte Szili Katalin moldvai látogatását, azt, hogy magas rangú magyar közméltóságok is bekapcsolódnak a moldvai magyarság cselekvő támogatásába. Sógor külön is kiemelte Szili Katalinnak azt a gesztusát, hogy a magyar anyanyelvű oktatás akadályozásáról nemrég elhíresült Nagypatakon személyesen köszönte meg a helyi polgármesternek a magyar anyanyelvi órák befogadását.


Sógor tájékoztatta Szili Katalint az Európai Parlament kisebbségügyi intergroupjának arról a döntéséről, hogy kezdeményezik egy megfigyelő-bizottság küldését Csángóföldre azzal a megbízással, hogy mérje fel az Európa Tanács 2001-es ajánlása nyomán beindult folyamat eddig tapasztalható eredményeit. A megbeszélésen kitértek a magyar nyelvű római katolikus misék hiányára is. Szili Katalin megerősítette, amennyiben hivatalos felkérés érkezik hozzá, kész levelet írni XVI. Benedek pápának, kérve az anyanyelvű misék bevezetését a moldvai magyar falvakban.