Erdélyi Napok-Sógor Csaba EP-képviselő kulturális eseménysorozata Brüsszelben

2008-04-30

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő május 26. és november 5. között magyar kulturális eseménysorozatot szervez Brüsszelben.


Az eseménysort ÁDÁM Gyula fénykép-kiállítása nyitja. A csíkszeredai fotóművész tárlatának címe Az én Erdélyem, helyszíne pedig az Európai Parlament (EP) épülete. Az ünnepélyes megnyitóra május 26-án, 18 órakor kerül sor. A kiállítás anyaga hagyományos foglalkozásokat, portrékat, sajátos, erdélyi tájakat ábrázol, és május 29-ig tekinthető meg.


Május 27-én és 28-án, a Grimm-testvérek meséjének nyomán készült bábdarab, A vitéz szabócska, napi 2-2 előadásával a marosvásárhelyi ARIEL Ifjúsági és Gyermekszínház szórakoztatja a magyar és francia ajkú brüsszeli közönséget. Az előadások rendezője: Barabás Olga, a vendégjátéknak a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet ad otthont.


Június 10-én Élő Erdély címmel Sógor Csaba kabinetje konferenciát szervez az EP-ben, amelyen a meghívottak az erdélyi identitás kérdését saját szakterületük szempontjából elemezve ismertetik.


Sógor Csaba képviselő eseménysorának ősszel is lesz folytatása: előreláthatólag november elején kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház brüsszeli vendégszereplésére, Visky András Hosszú péntek című darabjának magyar nyelvű, angolul feliratozott előadására. A Nobel-díjas Kertész Imre regénye nyomán írott darab rendezője: Tompa Gábor.


- A kultúrák párbeszédének európai éve jó alkalom, hogy az erdélyi magyar közösségre, a régió multikulturális jellegére, értékrendjére, kimagasló teljesítményeire irányítsam Európa figyelmét.


Fényképkiállítással, bábelőadással, konferenciával és egész estét betöltő színházi előadással készülök rámutatni sajátos világunkra, kisebbségi létünk értékeire, annak transzilván jellemzőire és egyetemes vonásaira egyaránt - nyilatkozta Sógor Csaba.

Fotógaléria