Az Unióban nincs helye a szlovák nyelvtörvénynek

2010-02-09

Az Európai Parlament (EP) februári strasbourgi ülésszakának legfontosabb eseménye az új Európai Bizottság (EB) bemutatása, a bizottság összetételével és tevékenységével kapcsolatos elvárások megvitatása, illetve az uniós végrehajtó testület jóváhagyása.


Élénk vita nyomán, név szerinti szavazással, végül 488 igen, 137 nem és 72 tartózkodással az európai képviselők folyó év február 9-én megszavazták a portugál José Manuel Barroso által vezetett, új összetételű Európai Bizottságot, melynek mandátuma 2014. október 31-ig szól.

A vitában Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő is felszólalt. Alább olvasható az erdélyi magyar képviselő beszédének teljes szövege:

" - Az utóbbi időben gyakran hangzik el Kissinger kérdése: ki veszi fel a telefont, ha az Európai Uniót hívják. Erős egyéniségekre, erős arcokra lenne szükség? Nem, hanem erős intézményekre van szükség! Olyan Bizottságra, Európai Parlamentre, Európai Unióra, ahol bármelyik biztos, bármelyik európai parlamenti képviselő veszi fel a telefont, kompetens választ tud adni, és megoldást találni.

Én a telefonos kérdésemet az európai hagyományos nemzeti kisebbségek nevében teszem fel: olyan Európai Unióra (EU) van szükség, ahol tiszteletben tartják a kisebbségi jogokat! Ebben az Unióban nincs helye például a szlovák nyelvtörvénynek.

A nyelvtörvény életbe lépésével nemcsak az uniós alapjogok és az európai emberjogi egyezmények rendelkezései sérültek, hanem az európai integráció egyik legnagyobb vívmánya, az egységes belső piac működése is veszélyben forog. Felkérem az Európai Bizottságot, hogy az intézmény Főtitkárságának Jogi Bizottsága által megfogalmazott véleménnyel összhangban, tegye meg a szükséges lépéseket a közösségi jog maradéktalan érvényesülésének biztosítása érdekében."