A szíven szúrt ország - Marian Cozmára emlékeztek az Európai Parlamentben

2010-03-03

Az Európai Parlamentben (EP) a Magyar Néppárti Delegáció 2010. március 2-án emlékünnepséget rendezett a Veszprémben tavaly meggyilkolt román kézilabda-játékos, Marian Cozma halálának egy éves évfordulója alkalmából.


A megemlékezésen Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, kétszeres olimpiai bajnok, üdvözölte az egybegyűlteket, majd levetítették Csillag Ádám: "A szíven szúrt ország" című dokumentumfilmjét. Az alkotás a fiatal román kézilabdázó magyarországi szakmai kiteljesedését követi nyomon, illetve a halála körülményeihez kötődő tanúvallomásokat, vizsgálati adatokat ismerteti.

Az eseménynek aktív résztvevője volt Sógor Csaba, RMDSZ-es EP képviselő, aki az áldozat édesapját, Petre Cozmát, fogadta, és a vendéget az egész napos program folyamán kísérte.

A világklasszisnak számító élsportoló, Marian Cozma, halálát tavaly két ország siratta: szülőhazája, Románia, és választott hona, Magyarország. Tragikus halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok, a nyomozás folyik. Marian Cozma társai, közvetlen veszprémi környezete, csakúgy, mint a város lakói, fájdalmukról és félelmükről beszéltek a kamera előtt. Az értékvesztés, amit a 27 éves fiatalember elhunyta jelent, porig sújtotta a város nemzetközi kézilabda csapatát, amelyben kubai, szerb, horvát, orosz és magyar sportolók küzdöttek, küzdenek együtt. A gyász feldolgozásában az áldozat emléke és csapattársai iránti szeretete sokat segített: röviddel Marian Cozma temetése után a veszprémi kézilabdások Európa-bajnokságot nyertek. Elmondásuk szerint a további versenyzéshez, társuk-barátjuk hiányának elfogadásához a legtöbb biztatást és erőt az áldozat édesapjától, Petre Cozmától kapták. Petre Cozma maga is szakmabeli: kézilabda-edző, fiának nevelője és mentora volt. Marian halála óta az édesapa Bukarestben Marian Cozma névvel iskolát alapított, ahol 6-12 éves, tehetséges gyerekek ismerkedhetnek a kézilabda titkaival.   

- Az ifjú Marian Cozma életével és halálával többet tett azért, amiért mi, politikusok, éveken át ténykedünk: egymás megértéséért, a békés egymás mellett élésért - emlékezett Sógor Csaba a világhírű román kézilabdázóra.