Európai polgári kezdeményezés - egy valódi európai nyilvánosság kezdete

2010-03-25

A Lisszaboni Szerződés által bevezetett európai polgári kezdeményezésről vitázott az Európai Parlament szerdai, Brüsszelben tartott plenáris ülésén. A polgári kezdeményezés pontos alkalmazási szabályait az Európai Bizottság fogja kidolgozni.


Az eseményt az Európai Néppárt (ENP) égisze alatt működő Kis- és Középvállalkozások Európai Egyesülete (SME Union) és partnerei, többek között az EP "Foglalkoztatás és szociális ügyek " szakbizottsága szervezték.

Az európai parlamenti képviselők az aláírások ellenőrzésének problémájára, a kezdeményező személyek vagy szervezetek pénzügyi átláthatóságára, illetve a kezdeményezések elfogadhatóságának kérdésére hívták fel a Bizottság figyelmét.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő felszólalásában azt javasolta a Bizottságnak, hogy még az aláírásgyűjtés megkezdése előtt, esetleg egy bizonyos számú aláírás összegyűjtése után, a közösségi jog és saját hatásköre alapján véleményezze az illető kezdeményezés elfogadhatóságát. A képviselő szerint így elkerülhetővé válna az a presztízsveszteség, amit egymillió aláírás formai okokkal vagy a jogalap hiányával indokolt elutasítása okozna a Bizottságnak és az egész Európai Uniónak.

Sógor Csaba szerint az európai polgári kezdeményezés lehetőséget teremt az európai kérdésekről szóló közéleti viták kialakulásának, elvezetve egy valódi európai nyilvánosság kialakulásához.

A tavaly decemberben életbe lépett Lisszaboni Szerződés értelmében legalább egymillió, a tagállamok jelentős számából származó uniós polgár kezdeményezheti, hogy az Európai Bizottság – hatáskörén belül – jogalkotási javaslatot terjesszen elő olyan ügyekben, amelyekben a Szerződések értelmében lehetőség van uniós jogi aktus megalkotására.

Videó