Sógor Csaba a szlovák nyelvtörvény visszavonását szorgalmazta

2009-07-23

Sógor Csaba  EP- képviselő az Európai Parlament Állampolgári jogok-, bel- és igazságügy bizottságának szerdai ülésén arra kérte az Európai Bizottság alelnökét, Jacques Barrot-ot, a jogérvényesülésért, szabadságért és biztonságért felelős biztost, hasson oda, hogy Szlovákiában vonják vissza a nemrég elfogadott nyelvtörvényt.


A képviselő felszólalásának teljes szövege:

"Biztos Úr!

Az ún. Stockholm program bemutatásakor Ön az imént az európai polgárok szabadságáról, jogáról beszélt. E pillanatban "drága nyelven" intézem Önhöz szavaim, bár az a másik 3-4 nyelv is, amelyen képes vagyok megfogalmazni mondanivalóm, ugyanolyan sokba kerülhetne nekem, akár 5000 euróba is, ha annak az Európai Uniós országnak a területén használnám, ahol most vezettek be egy, az ország hivatalos nyelvét védő törvényt. E nyelvtörvény módosító indoklása egy ponton kimondja, hogy az államnyelv védelme bizonyos esetekben felülírhatja a szólásszabadság és a magánélet szabadságát.

Korábban, amikor még csak készülőben volt ez a nyelvtörvény, már felvetettem a biztos úrnak ezt a kérdést. Válaszában Ön akkor a soknyelvűségért felelős biztoshoz irányított. A közelmúltban elfogadott szlovák nyelvtörvény már rég nem a soknyelvűség kérdését vonja kétségbe, hanem azt a jogot, amelyről Ön is beszélt: a polgárok jogainak szabad gyakorlását egész Európa területén.

Ha Litvániát felszólította az Európai Bizottság, hogy tartsa tiszteletben a szabadságjogokat, remélem, Szlovákia esetében is megteszi ugyanezt. Embertelen, kisebbségellenes, minden európai normát és jogelvet felrúg ez a törvény - kérem, hasson oda, hogy vonják vissza."