Figyeljünk az EU fiatalabb demokráciáira - Sógor Csaba az önkéntesség európai évéről szóló vitában

2009-11-06

Az Európai Bizottság (EB) 2009 júniusában tanácsi határozatra tett javaslatot arra, hogy 2011 legyen az önkéntesség európai éve.


A Bizottság javaslatának célja, hogy növekedjen az önkéntes tevékenységnek az európai társadalmakban betöltött szerepe és haszna. Az Európai Parlamentnek (EP) társdöntési joga van a kérdésben, ezért a javaslatot a jövő héten megvitatja a tisztelt ház Kultúra és oktatás szakbizottsága. Előzetesen azonban, a héten, a dokumentum társadalmi és szociális vonatkozása miatt, az önkéntesség európai évének témájáról véleménytervezetet készített az EP Foglalkoztatási és szociális Bizottsága is. Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő ezen szakbizottság póttagjaként mint árnyék-jelentéstevő vett részt az EB-javaslat megvitatásában. A kifejezés azt jelenti, hogy a képviselő módosító javaslataival az Európai Néppárt (ezen frakció tagja az RMDSZ) álláspontját juttatta érvényre.

Sógor Csaba felszólalással nyomatékosította írásos módosító javaslatait, és arra figyelmeztetett, hogy az önkéntesség, mint tevékenység, törékenyebb lehetőségeket mutat az Európai Unió (EU) fiatalabb demokráciáiban, mert ez a tevékenységi forma még nem olyan szerves része a társadalmi tevékenységnek, mint az uniós alapító tagállamokban, ahol az önrész kiteremtése is könnyebben megoldható.

Az erdélyi magyar képviselő arra kérte jogalkotó kollégáit, hogy határolják el a különböző jellegű tevékenységeket, vagyis a munkáltatók-munkavállalók viszonyából zárják ki az önkéntesség lehetőségét. - Bátorítsunk minden munkáltatót, vállalkozót, hogy támogassa az önkéntességet, az ilyen jellegű munkát, de önkéntességre ne saját alkalmazottait ösztönözze, és ne is kényszeríthesse őket. Húzzunk éles határt az önkéntesség és a javadalmazott munka közé.

Sógor Csaba az európai év meghirdetésével kapcsolatosan a javaslat költségvetésének elemzésére is kitért, támogatva a költségvetés megemelését: a 6 millió eurós alap megduplázását sikerült végül megszavaztatni. - Õszintén remélem, hogy az önkéntesség iránti érdeklődés és figyelem 2011 után is fenntartható -  nyilatkozta a képviselő.