Sógor: A magyar érdekeket országhatároktól függetenül kell képviselni az Európai Parlamentben

2009-11-08

A Hannoveri Magyar Egyesület vendége volt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a szervezet szokásos havi találkozóján. A képviselő a parlamenti munka és a magyar képviselet helyzetéről tájékoztatta a hallgatóságot, kiemelve a külhoni magyarok életét meghatározó kisebbségi kérdéseket.


A Hannoveri Magyar Egyesület egyike a legrégebbi külhoni magyar szervezeteknek, már az 1956-os magyar menekülteket is fogadni tudta, azóta pedig rendszeresen gondoskodik a hetvenes években a Délvidékről, a nyolcvanas években Erdélyből, a kommunizmus bukása óta pedig az egész magyar nyevterületről érkező magyar kivándorlók sorsáról. Az egyesület célja a hannoveri régióban élö magyarság összetartása, a magyar nyelv, kultúra és a hagyományok ápolása. E célból rendszeres találkozókat szervez, melyeken gyakran vesznek részt magyar vendégek, valamint magyarul beszélö művészek, írók és tudósok tartanak elöadásokat.

Sógor Csaba erdélyi magyar európai parlamenti képviselő volt az egyesület legutóbbi találkozójának vendége, melynek témája a az Európában élő magyar közösségeket egyformán érintő „Magyar Európai Parlament-i képviselet” volt. A képviselő előadásában az Európai Parlament, ezen belül pedig a magyar érdekképviselet munkáját mutatta be, kiemelve, hogy magyar képviselőtársaival együtt azon dolgoznak, hogy a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek európaszerte egy uniós szintű kisebbségjogi kerettörvény által szavatolt jogokat élvezhessék. Ez az európai szintű szabályozás garantálná, hogy a hagyományos nemzeti kisebbségek különös védelemben részesüljenek, ezzel is biztosítva az Európai Unió (EU) szlogenjében kihirdetett „egység a sokféleségben” megvalósulását. A képviselő ezt azzal indokolta: nem látja okát, hogy az erdélyi és felvidéki magyarok ne részesüljenek ugyanazokban a jogokban, amik a spanyolországi katalánokat vagy a Finnországban élő svédeket megilletik. Emellett a kerettörvény szabályozná az összes Európában élő nemzeti kisebbség helyzetét, mely a németországi magyarok esetében is garancia lenne a közösség fennmaradására. „Az Európai Unió szerepe az, hogy garantálja lakosai számára bizonyos közös elvek megvalósulását. A közös gazdaságpolitika, versenyjogi normák vagy éppenséggel környezetvédelmi szabályozások mellett ott kellene lennie a kisebbségvédelmi kerettörvénynek is, mely ugyanannyira létfontosságú feltétele az együttélésnek, mint a közösségi jog által szabályozott bármely más terület” – hangsúlyozta a képviselő.

 A közönség kérdéseire válaszolva Sógor Csaba arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy az Európai Parlament új törvénykezési ciklusában Schmitt Pálnak a parlament alelnökévé való megválasztásával jelentősen megerősödött a magyar képviselet. Emellett számos magyar képviselő saját szakbizottságában is vezető pozíciót kapott, többek közt neki is az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) szakkoordonátoraként több befolyása van a szakbizottsági munkában. “Így sokkal hatékonyabban tudjuk képviselni a magyar érdekeket a történelem által meghúzott országhatárok fölött is” – zárta mondanivalóját a képviselő.