Kérjük a kollektív jogok biztosítását garantáló dokumentumot

2009-11-13

Az Európai Parlament (EP) e heti tevékenységeit két fontos vitatéma dominálta, a Lisszaboni Szerződés érvénybe lépésének elemzése, valamint az európai ombudsman tevékenységének kiértékelése.


Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Joseph DAUL hivatalosan is bejelentette, hogy a cseh államfő aláírása nyomán a Lisszaboni Szerződés folyó év december 1-től életbe lép. Technikailag a cseh elnök kikötése, miszerint országa mentességet kap a cseh parlament által egyébként már ratifikált, az Európai Unió Alapjogi Kartájának előírásai alól, valószínűleg úgy teljesíthető, hogy Horvátország csatlakozási dokumentumával társítva kell majd jóváhagyja a 27 tagállam.  

Győri Enikő FIDESZ-es EP-képviselő hozzászólásában közölte, hogy pártja a cseh polgárok iránti tiszteletből sem fogja megszavazni az emberjogi opt out megadását Csehország számára. A cseh elnök, Václav KLAUS által feltételként szabott kikötés Európa értékeinek arculcsapását jelenti, mert a németek és magyarok millióit kollektív bűnösnek kikiáltó Bene¹-dekrétumok zavartalan továbbélését biztosítaná.

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő FIDESZ-es kollégája után szólalt fel a frakcióülésen. Dióhéjban ismertette a Bene¹-dekrétumokat, majd az erdélyi magyar közösség szempontjából elemezte a kialakult történelmi abszurdot.

- 1945 májusa és októbere között a kassai kormányprogram szellemében Edward Benes csehszlovák elnök 143 elnöki dekrétumot bocsátott ki, ebből 13 közvetlenül, 20 pedig közvetve érintette a kollektív bűnösnek kikiáltott német és magyar etnikumot - mondotta a képviselő.

- Felháborító, hogy egy tagállam a kollektív bűnösség fogalmát felmelegítve így megzsarolhatja egy csatlakozni kívánó tagállam uniós jövőjét! Ha ez lehetséges, akkor mi is kérjük utólag felülvizsgálni Románia csatlakozását, ez az ország becsapta az Uniót, hiszen azt a kisebbségi törvényt, mely kulturális autonómiát biztosítana, a mindenkori román pártok összejátszásával fekteti a parlamentben. Mi is lábjegyzetben kérjük, csatoljanak majd oda nem kollektív bűnösségről szóló, hanem a számunkra kollektív jogok biztosítását garantáló dokumentumot - zárta felszólalását az erdélyi magyar EP-képviselő.

A leköszönő görög ombudsman, P. Nikiforos DIAMANDOUROS 2008-as jelentésének elemzésekor, az EP mini-plenáris ülésén Sógor Csaba megköszönte az ombudsman munkáját, de kritikai észrevételeit sem rejtette véka alá. A képviselő az ombudsman jelenlegi kinevezési folyamatában kifogásolta az eljárás részrehajlását, a túlsúlyos görög lobby jelenlétét, a hivatal költségvetés drasztikus növekedését, valamint azt, hogy az európaiak alig ismerik az ombudsman munkáját.

- Sajnálatosnak tartom, hogy csupán két régióra (Görögország és Ciprus, illetve Litvánia és Lettország) korlátozta kommunikációs tevékenységét, mégis szeretném megköszönni munkáját. Ha ezt most görögül tenném, azt hinnék a tisztelt Házban, hogy beindult a görög lobby, az ombudsman, a jelentéstevő és a felszólaló közreműködésével. Az említett bizalom és transzparencia jegyében jó lenne odafigyelni, hogy legközelebb az ombudsman tevékenységéről szóló jelentést időben, még a tisztségviselő választási lobbyjának beindulása előtt fogadjuk el. Akár Ön, akár másvalaki folytatja ezt a munkát, reméljük, hogy az új ombudsman nemcsak Európa két régiójában tesz majd olcsóbb ismeretterjesztő körutat - szögezte le Sógor Csaba.