Istentisztelet az elszármazottaknak

2009-10-19

A szüretelés hagyományát megőrizve, a bor és kultúra kapcsolatát ápolva rendeztek Szüreti Fesztivált a Szatmár megyei Dobrán október 17.-én, szombaton. A második alkalommal megrendezett esemény egész napos programokat kínált, ahol a tájegységre jellemző ételkínálattal várták a településre ellátogató vendégeket és helyi ihletésű kiállításokkal mutatták be Dobra jellegzetességeit.


A helyi szervezők emellett külön hangsúlyt fektettek a Dobráról elszármazottak hazahívására a rendezvény idejére.

E minőségében látogatott el Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti (EP) képviselő a rendezvényre, ahol az ünnepi istentisztelet keretében szólt a Dobráról elszármazottakhoz és a vendégekhez. A dobrai felmenőkkel is rendelkező EP képviselő, felhívta a helybeliek figyelmét arra, hogy előretekinteni csak úgy tudnak, hogyha ilyen ünnepi alkalmakkor számvetést végeznek, felmérik értékeiket és az évszázados, ősi tudásukat használják fel a jövőjük megalapozására.

A kisrégió sajátosságainak és értékeinek kapcsán Sógor Csaba összefogásra biztatta a helyi előljárókat, rámutatva a regionális faluturizmus által nyújtott lehetőségekre. Példaként a magyarországi Palkonya települést említette meg, ahol felújították a falu hagyományos borpincéit, és így mára virágzó faluturizmussal büszkélkedhetnek. „A környék hagyományos borgazdálkodása, az itt található termálvizek és látványosságok kiváló alapot képezhetnek egy effajta projekt számára, mely felvirágoztathatja az egész vidéket” – mondta a képviselő, kiemelve, hogy az Európai Únió Leader programját pontosan hasonló vidékfejlesztési projektek támogatására hozták létre.