Sógor Csaba az Erdélyi Magyar Televízióban

2009-11-18

A házigazda szerepét vállalta Sógor Csaba európai parlamenti képviselő a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, az Erdélyi Magyar Televízió és a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány közös szervező munkája eredményeképpen november 13-án, Marosvásárhelyen létrejött vitaesten.


Az est vendége volt Bauer Edit, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, Tabajdi Csaba, a Magyar Szocialista Párt és Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A vitát – melyet Sógor Csaba moderált – az uniós kisebbségvédelem eddigi tapasztalatai és lehetséges jövője, a Lisszaboni Szerződéssel megreformált Európai Unió előtt álló kihívások és a szlovákiai nyelvtörvény visszásságainak témája uralta.

A meghívottak egyetértettek Sógor Csaba felvetésével, miszerint a Lisszaboni Szerződéssel életbe lépő Alapjogi Charta új lehetőségeket teremt az uniós szintű kisebbségvédelem számára, ám fenntartásaiknak is hangot adtak az egységes kisebbségvédelmi szabályozás létrejöttével kapcsolatban. A négy magyar EP-képviselő szerint céljuk az, hogy ötéves mandátumuk alatt letegyék az alapjait annak a rendszernek, melynek kialakítása egy következő mandátum vagy mandátumok alatt válik lehetségessé.

Eddigi munkájuk közös tapasztalataként azt a kezdetben furcsa hozzáállást említették meg, miszerint a nyugati politikusok képtelenek különbséget tenni az őshonos nemzeti kisebbségek és a bevándorlók problematikája között. Ennek a képzeletbeli falnak a leépítése elengedhetetlenül fontos a kárpát-medencei magyarság törekvéseinek közös képviselete szempontjából.

Bár az Európai Unió a nemzeti kisebbségek érdekeinek védelme szempontjából ma még óriási hiányosságokkal küszködik, ennek ellenére – mint Sógor Csaba kollégái egyetértésével kihangsúlyozta - ez az egyetlen lehetőségünk, hogy amit elődeink 500 év alatt elrontottak, azt mi megpróbáljuk helyrehozni. Ez az út hosszú és fáradságos munkát feltételez, ám nincs más választásunk, mint végigmenni rajta.

Fotógaléria