Sógor: Az államelnökválasztás eredménye lehetőséget teremt számunkra

2009-11-24

A vasárnapi elnökválasztás eredményeit elemezve Sógor Csaba európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökjelöltjének 4 százalék körüli eredménye várható és jó eredmény.


Szerinte újra bebizonyosodott az, ami már a júniusi európai parlamenti választások alkalmával is egyértelmű volt: annyira hangos a szavunk, ahányan elmegyünk szavazni. „Ha közösségünk tagjai úgy érezték volna, hogy számukra valódi tétje van a szavazásnak – például ha parlamenti választásokat is tartottak volna vasárnap –, magasabb részvételi arányt és ezáltal jobb eredményt is elérhettünk volna”.

Az EP-képviselő ugyanakkor úgy véli, az elért eredmény által bebizonyosodott, hogy volt értelme a külön jelöltállításnak. „Brüsszeli munkám megtanított arra, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk annak érdekében, hogy megmutassuk magunkat, erőnket, közösségünk akaratát. A jelöltállítás olyan reprezentatív gesztus, melyet nagy hiba lett volna kihagyni”. Végül Sógor Csaba aláhúzta, hogy az elért eredmény az elkövetkező két hétben egy olyan politikai lehetőséget teremt, melyet arra kell használnunk, hogy a romániai magyarság számára fontos témák megkerülhetetlenné váljanak a két továbbjutó jelölt számára.