Sógor Csaba: folytatjuk a küzdelmet a kelet-európai fuvarozók érdekeinek védelméért az EU-ban

2019-01-10

Romániai fuvarozók tüntettek az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt csütörtökön. A nemzetközi fuvarozásra vonatkozó új európai jogszabály-tervezetek ellen tiltakoznak. Ezek elfogadása esetén ugyanis elveszíthetik versenyelőnyüket és akár ki is szorulhatnak az európai fuvarozási piacról.


Kelet-Európa csupán egy piac, mi nem vagyunk az EU? – ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel vonultak fel a romániai fuvarozók, akikkel Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is találkozott. Az RMDSZ-es politikus a tüntetőknek elmondta, már több mint egy éve védik a kelet-európai fuvarozók érdekeit ebben a vitában, az Európai Parlament plénumában sikerült már két alkalommal is leszavazni és visszaküldeni az illetékes szakbizottságba újratárgyalásra a dokumentumot.

Bár a viták már régóta folynak, a téma fontossága csak most kezd igazán tudatosulni Romániában. Nagyon fontos, hogy más kelet-közép-európai társaikkal egyetemben ma, itt közösen megjelentek és hangos tüntetést szerveztek a romániai érintett vállalkozások és kamionsofőrök, épp a Közlekedési Szakbizottságban (TRAN) történő szavazás előtt. Szükség van arra, hogy felmutassuk mi, kelet-közép-európaiak nem másodrendű állampolgárai vagyunk az EU-nak, nem engedhetjük, hogy a mi érdekeinket háttérbe szorítsák” – magyarázta a képviselő, aki szerint túl gyakran történik meg az, hogy mi kelet-közép-európaiak csak passzív szemlélőként követjük az Európában lezajló politikai folyamatokat és nem sikerül egymással összefogva saját érdekeinkért közösen kiállnunk és hangunkat hallatnunk.

Sógor Csaba kifejtette, a tervezett szabályok több pontban is hátrányosan érintik a jelenleg rendkívül versenyképes kelet-közép-európai fuvarozókat. Az Európai Bizottság tervezete szerint egyrészt arra köteleznék a nemzetközi fuvarozási cégeket, hogy minden egyes országban, amelyen áthaladnak, a helyileg meghatározott bérezést biztosítsák a kamion-, illetve buszsofőröknek. Az erdélyi képviselő szerint az egyenlő bérezésre vonatkozó szabályozás elsősorban a nyugati piaci szereplőket hozná helyzetbe, hiszen a kelet-közép-európai, jelenleg versenyképesebb szereplők költségei így rendkívül megnövekednének, ez pedig előbb-utóbb a nyugat-európai piacról való kiszorításukat eredményezné. Ugyanakkor a szabad verseny elvével szembemenő és jelentős adminisztratív költségekkel járó túlszabályozás nemcsak a kis- és közepes méretű vállalkozásokat hozná nehéz helyzetbe a nagyobb kapacitással rendelkező cégekkel szemben, hanem jelentős drágulást is okozna a szállított termékek árában is.

Az RMDSZ-es képviselő elismerte, hogy a jelenlegi jogi keret sem megfelelő, hiszen több nyugati állam is már saját szabályozásokat vezetett be és így védi saját fuvarozási piacát az olcsóbb kelet-közép-európai versenytársaktól. Ezek az intézkedések Sógor Csaba szerint szembe mennek az egységes piac elvével, amely az EU egyik legfontosabb vívmánya. „Mi egy olyan szabályozást támogatunk, amely nem ró túlságosan nagy adminisztrációs terheket a vállalkozásokra, ugyanakkor megakadályozza a visszaéléseket és nem vezet a közös piac feldarabolásához” – magyarázta az erdélyi képviselő, aki több módosító indítványt is benyújtott az eredeti törvénytervezethez.