Erdély nemcsak a múlt, hanem a jövő is: Strasbourgban is bemutatkozott az RMDSZ Erdélyről szóló, angol nyelvű weboldala

2018-12-13

Az Európai Parlament strasbourgi székhelyén mutatta be az RMDSZ a www.transylvanianow.com weboldalát, amely angol nyelvű, Erdélyről szóló tartalmat kínál a külföldi érdeklődők számára. A Bethlen Gábor Alap és az Eurotrans Alapítvány által finanszírozott portál az erdélyi látványosságokon túl azokkal a problémákkal is foglalkozik – anyanyelvhasználat, oktatás, ingatlan-visszaszolgáltatás –, amelyek az erdélyi magyar közösség hétköznapjaiban tapasztalhatók. Az eseményen Sógor Csaba és Winkler Gyula RMDSZ-es, illetve David McAllister, németországi EP-képviselő is felszólalt.


Erdély nemcsak a múlt, hanem a jövő is – fogalmazott beszédében Sógor Csaba EP-képviselő, aki a weboldal kapcsán Erdély történelméről is beszélt, kiemelve például, hogy Tordán iktatták törvénybe a világon először a vallásszabadságot, amelynek idén van 450. évfordulója. Sógor Csaba mutatta be David McAllister németországi EP-képviselőt (Kereszténydemokrata Unió, CDU), aki áprilisban járt Kolozsváron.

A saját szememmel láttam Erdélyt és azt tapasztaltam, hogy a magyar közösség még mindig diszkriminálva van, ami az anyanyelvhasználatot illeti az adminisztrációban, az egészségügyben és az igazságszolgáltatás területén. Pontosan emiatt életbevágó az a politikai tevékenység, amelyet az RMDSZ folytat annak érdekében, hogy megvédjék és