Abban segítjük Romániát, hogy minél hatékonyabban használhassa fel az EU-s támogatásokat

2018-11-29

Románia számára több tekintetben is kedvező eredménnyel zárult az Európai Strukturális és Beruházási Alapok 2021-2027-es időszakra vonatkozó rendelkezéseiről szóló szakbizottsági szavazás az Európai Parlamentben (EP).  Sógor Csaba szerint a legfontosabb, hogy növelték a tagországoknak nyújtott uniós támogatás keretösszegét és kedvezőbb felhasználási feltételekről is döntöttek.


A képviselők az EP Foglalkoztatás és Szociális Ügyekért felelős szakbizottságában (EMPL) november 27-én szavaztak a téma kapcsán a közös rendelkezéseket lefektető rendeletről.  „Románia számára is előnyös javaslatokat sikerült bevinnünk a szakbizottsági jelentésbe. Nemcsak az Európai Unió által a tagállamoknak biztosított támogatások összegének jelentős növeléséről döntöttünk, hanem kedvezőbb feltételeket is elfogadtunk az uniós támogatások felhasználását illetően” – magyarázza Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki az EMPL néppárti témafelelőseként számos javaslattal egészítette ki az uniós forrásokról rendelkező dokumentumot.

Sógor Csaba részletezte: ami az EU büdzséből strukturális és beruházási alapokra fordított forrásokat illeti, az eredeti, Európai Bizottság által előírt költségvetéshez viszonyítva 14 százalékkal nagyobb összeget, azaz 366 milliárd eurót javasolt és fogadott el a szakbizottság. Egy másik fontos előrelépés a társfinanszírozási arányokra vonatkozott: az olyan kevésbé fejlett tagországok esetén, mint Románia, sikerült az uniós társfinanszírozást 70 százalékról 85 százalékra növelni (az EU által támogatott projektekben kötelezően önrészt kell vállalnia az illető tagállamnak is). „Más szóval, az elfogadott módosítás jelentősen csökkentené az illető állami költségvetésre vonatkozó terheket, így a tagállam más célokra használhatja fel az így felszabadult összegeket” – tájékoztat a képviselő.

Ugyanakkor az eredeti rendelet-tervezetben szereplő előfinanszírozás (vagyis az EU által, visszaigénylés nélkül a tagállamok számára előrebocsátott összegek) mértékének számottevő növeléséről is döntött a parlamenti szakbizottság, lehetővé téve a támogatási programok gyorsabb beindítását, illetve a kedvezményezettek gyorsabb kifizetését.

Sógor Csaba javaslatára a szakbizottság arról is döntött, hogy az Európai strukturális és beruházási alapokra szánt összegek nem használhatók fel egyéb uniós tevékenységre, így az InvestEU garanciaeszköz finanszírozására sem. Az erdélyi képviselő elmagyarázta: „A módosítás egyrészt a kohéziós politika forrásainak és célkitűzéseinek védelmére szolgál, másrészt pedig azon országok érdekeit szolgálja, amelyek nem rendelkeznek az innovatív források lehívásához szükséges készségekkel és lehetőségekkel. Azaz: Románia érdeke elsősorban a gazdasági növekedés biztosításához nélkülözhetetlen infrastruktúra és vállalkozásfejlesztés, ezért nem válna előnyére olyan célkitűzésekre lekötni az EU-s forrásokat, melyeket végső soron nem tud felhasználni.”

Az erdélyi képviselő másik elfogadott javaslata az uniós források felhasználásának időtartamát - a kötelezettségvállalások visszavonására vonatkozó úgynevezett „n+2” szabályt módosította. Ez alapján egy illető tagállam egy bizonyos évre beosztott pénzügyi keretet nem csak a következő 2, hanem a következő 3 évben is felhasználhatja. „Románia az alacsony pénzlehívási rátája miatt számottevő összegeket veszített az elmúlt években, ezért remélem, hogy a felhasználási időszak kiterjesztésével sikerül majd ezt a veszélyt csökkenteni a jövőben. A romániai magyar közösségeink érdeke is, hogy az uniós forrásokat minél nagyobb hatékonysággal tudja ez az ország lehívni és fejlesztésekre fordítani” - fejtette ki a képviselő.

A kedden elfogadott javaslatokat a Regionális fejlesztésért felelős szakbizottság (REGI) december folyamán fogja beépíteni a jelentésébe, ez utóbbiról pedig várhatóan a jövő év elején szavaz az Európai Parlament plénuma.