Száz évvel az első világháború lezárását követően a nemzeti kisebbségek nem tűntek el Európából

2018-11-29

Száz évvel az első világháború lezárását követően a nemzeti kisebbségek nem tűntek el Európából, továbbra is meg akarják őrizni identitásukat azon a területen, ahol évszázadok óta élnek – ezt mondta Sógor Csaba Brüsszelben, a szerdai mini-plenáris ülésen egyperces felszólalásban. 


Az RMDSZ EP-képviselője arról számolt be képviselőtársainak, hogy az elmúlt néhány napban Európának egy olyan régiójában járt, amely az elmúlt száz év folyamán nem volt mindig egyike a legbékésebb és legfejlettebb régióknak, de mára méltán nevezhetjük annak. Hangsúlyozta: Dél-Tirolról van szó, erről az Olaszországhoz tartozó, de jelentős német ajkú lakossággal rendelkező, területi autonómiával bíró régióról, amely mára Olaszország és Európa egyik legfejlettebb része. 

Az egymás mellett élő népcsoportok között nem volt mindig egyetértés, a történelem viszontagságait nem tudták meg nem történtté tenni, de párbeszéddel, tárgyalással, Olaszország és Ausztria közötti sorozatos egyeztetéssel, egymás szempontjainak figyelembevételével elérték azt, hogy ma harmonikus és békés példáját adják a területi autonómia intézményének és egyértelműen stabilitást hoztak egy korábban feszültségektől terhes régióba” – fejtette ki a képviselő. 

Sógor Csaba emlékeztetett: vannak még olyan többnemzetiségű régiói Európának például a ma Romániához tartozó Erdély, ahol szükség lenne erre a jól bevált módszerre.