Új emlékhely őrzi a Petőfi-kultuszt Székelykeresztúron

2018-08-01

A Mi Petőfink névvel új emlékhely őrzi Székelykeresztúron a szabadság költőjének kultuszát. Július 31-én, Petőfi Sándor halálának emléknapján átadták a közönségnek a Gyárfás-kúria udvarán felállított szabadtéri installációt, amely közelebb visz a költő emlékét övező igazságok és legendák történetének megismeréséhez. A Kistérségi napok és Petőfi-hét keretében szervezett eseményen Sógor Csaba európai parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet.


A 169 évvel ezelőtt itt, Keresztúr közelében elhunyt Petőfire emlékezünk ma. Ne arra a költőre emlékezzünk, aki meghalt, hanem arra, aki a szabadság és szerelem költője volt. Csupán rajtunk múlik, hogy továbbra is az maradjon” – mondta Sógor Csaba. Az RMDSZ EP-képviselője hangsúlyozta: szabadnak lenni azt jelenti, hogy a másik ember szabadságára és a környezetemre is figyelek. Szerinte ezért van az, hogy sokan félnek a szabadságtól, mert az felelősséggel jár. „Akkor lehetek szabad, ha felelősen gondolkodom a családomról, a hazámról, a múltamról és a jövőmről is. Ilyen értelemben értjük, hogy miért élnek ma is rabságban szabadnak hitt nemzetek és országok” – mondta.

Sógor Csaba úgy fogalmazott: ma azt látjuk, mintha a vesztébe igyekezne ez az ország és az európai kontinens is. Véleménye szerint ez azért is történik, mert nem tudunk felelősen élni a szabadsággal, vagyis nem tudjuk követni azt, amit Petőfi olyan szépen megfogalmazott és életével is példázott, hogy szenvedélyesen szerette a hazáját, a szülőföldjét, a környezetét. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője arra emlékeztetett, hogy nekünk keresztény embereknek könnyű a dolgunk, hiszen a Szentírásból tudjuk: ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság. „Akár családunkra, szülőföldünkre vagy Európára gondolunk, azon múlik a jövőnk, hogy képesek leszünk-e felelősen, keresztény értékeinket követve élni azzal a szabadsággal, amiért elődeink életüket adták” – fejtette ki.

Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere az ünnepségen elmondta, évről évre igyekeznek életben tartani Petőfi kultuszát ezért folyamatosan változatos programokat szerveznek. Úgy véli Keresztúron kevés nemesebb ügy van, mint a Petőfi-kultusz ápolása. Mint mondta, több éve elindították és azóta a költő halálának emléknapjához kapcsolódóan minden évben megszervezik a kerékpár-emléktúrát Fehéregyházára, egy éve újraültették Petőfi körtefáját és elindították a Petőfi-vacsora elfogyasztásának hagyományát is, idén pedig átadják a Mi Petőfink emlékhelyet. 

Az esemény részeként Lőrinczi Eszter első éves unitárius hallgató beszédében egy történelmi időutazásra hívta a hallgatóságot, Sándor Zsigmond Ibolya néprajzkutató pedig az emlékhely létrejöttének fontosságát hangsúlyozta. Az ünnepség programját az Orbán Balázs Gimnázium diákjainak irodalmi műsora is színesítette, illetve Petőfi-dalok tárogatón csendültek fel Dajka Mihály és Tódor Csaba előadásában. Az emlékezők az ünnepség keretében koszorút helyeztek el Petőfi főtéri szobránál és a körtefa emléktáblájánál is.