Térinstallációk segítik megismerni Mátyás király történeteit Kolozsváron

2018-07-08

Immár hat kolozsvári köztéri parkban mesélnek Mátyás király szellemiségéről és történeteiről azok az asztalként és padként használható térinstallációk, amelyeket az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének felkérésére a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) helyezett ki a kincses városban. 


A Mátyás király születésének 575. évfordulóját felelevenítő projekt egyik támogatója Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, akinek a jelenlétében július 7-én, szombaton, az Engels téren avatták fel az igazságos király emlékét őrző legújabb köztéri alkotást. 

Mátyást mind a mai napig az európai örökség kiemelkedő alakjaként tartjuk számon. Sok-sok hozzá kapcsolódó történetet mesélhetnénk, az ő bölcsességére, reneszánsz szellemiségére mai világunkban is gyakran lenne szükség” – mondta az RMDSZ-es EP-képviselő. Hozzátette: aki ma leül Mátyás király mellé, az a Corvinák megrendelője, a művészeteket is rendkívül pártoló reneszánsz király mellett találja magát. „Mátyás szellemisége útmutatás számunkra most is, hiszen tudás és tanulás nélkül nincs jövő, könyv és kultúra nélkül pedig nem megyünk semmire” – mondta. Sógor Csaba reményét fejezte ki, hogy aki leül ide Mátyás mellé, az otthon is