Az erdélyi magyar kisebbség helyzetéről tájékozódott David McAllister Kolozsváron

2018-04-26

Annak ellenére, hogy a különböző őshonos nemzeti kisebbségek helyzete rendkívül változatos az EU-n belül, szükség van egy európai keretszabályozásra ebben a kérdésben. Az Európai Néppárt (EPP) a kisebbségek védelmének témáját továbbra is napirenden tartja az Európai Unióban” – mondta David McAllister német európai parlamenti képviselő csütörtökön, Kolozsváron.


David McAllister az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnöke, az Európai Néppárt alelnöke Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására látogatott Erdélybe április 26-án. „Románia a nemzetközi porondon azzal kérkedik, hogy modellértékű kisebbségpolitikát folytat, ezért fontos számunkra, hogy az európai politikusok első kézből értesüljenek a valós helyzetről. Azért hívtam meg képviselő-kollégámat, hogy ismerje meg közelebbről a romániai magyar kisebbség valós helyzetét és problémáit” – fogalmazott Sógor Csaba.

Az európai politikust délelőtt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is tájékoztatta az erdélyi magyar közösség helyzetéről, ezt követően pedig sajtótájékoztató keretében ismertette látogatásának célját. David McAllister délután pedig erdélyi magyar egyetemistákkal találkozott, a Brexit lehetséges hatásairól tartott előadást a Sapientia kolozsvári karán szervezett VIII. Tudományos Diákköri Konferencia keretében.

David McAllister az erdélyi magyar kisebbségvédelmi törekvések kapcsán elmondta, a maga részéről támogatja a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezést. Leszögezte, véleménye szerint éppen erről szól a demokratikus Európai Unió, hogy az állampolgároknak lehetőségük van kifejezni véleményüket, hangot adni igényeiknek. Az EPP alelnöke úgy véli, számos nagyon jó példa van az EU-ban a kisebbségi jogok biztosítása tekintetében, és egyértelműen elmondható, hogy a többség és kisebbség számára is előnyt jelent a megoldások megtalálása. „Azt tapasztaljuk, hogy azok a területek, ahol biztosítják a kisebbségi jogokat, gazdaságilag is stabilak és nagyon dinamikusan fejlődnek” – mondta.

A Brexit tekintetében hangsúlyozta, hogy a britek döntését tiszteletben kell tartani, viszont egyértelműen elmondható, hogy egyik fél számára sincs előnye a kilépésnek, mindkét félnek nagyon sokba kerül az Egyesült Királyság távozása. „A Brexit kapcsán féltünk attól, hogy megoszlanak majd a vélemények a tagállamok között, azonban azt tapasztaltuk, hogy az EU 27 összezárt és egységesen lépett fel a kérdésben. Mindenképp fontos számunkra, hogy a Brexitet követően a tagállamok hangsúlyosabban kezdtek beszélni az EU jövőjéről, a szükséges reformokról, a védelmi hálózat és Európa biztonságának megerősítéséről, az egységes belső piac megőrzésének fontosságáról. Ezekben a kérdésekben egységesen kell fellépnünk a továbbiakban is” – fogalmazott.

Elmondta, a Brexitet követően 10-13 milliárd euróval csökken az Európai Unió költségvetése a következő hétéves költségvetési ciklusban. Annak ellenére, hogy kevesebb forrás áll majd rendelkezésre, a EU-nak többet kell költenie oktatásra, kutatásra, a migráció kezelésére és a belbiztonságra is. „Ez a kérdés nagy kihívás lesz az EU számára. Németország már jelezte, hogy hajlandó többet befizetni, mint eddig, hiszen az ország meggyőződése, hogy akkor tud erős lenni, ha az Európai Unió is az”- mondta. Sógor Csaba ennek kapcsán elmondta, az erdélyi magyar közösség számára kiemelten fontos, hogy a kohéziós politikára, vagyis a lemaradó régiók felzárkóztatására a következő költségvetési időszakban is legyenek források.

Az EPP már készül a 2019. május 26-án esedékes európai parlamenti választásokra. McAllister elárulta, a novemberi kongresszuson döntenek majd arról, hogy ki lesz az EPP csúcsjelöltje, akit az Európai Bizottság élére jelölnek. Mint mondta, az EPP határozott célja, hogy az Európai Parlament legerősebb pártjává váljon, stabil parlamenti többségre van szüksége ahhoz, hogy életbe lehessen ültetni az alapvető reformokat az Európai Unióban.