Sógor Csaba Medgyesen: ’48 hívószavát ma is meg kell hallanunk

2018-03-15

 „Talpra magyar, hí a haza!” – fogalmazta meg pontosan 170 esztendővel ezelőtt a szabadság és a szerelem költője ezeket a sorokat. Ez a felhívás, úgy tűnik azóta is minden nemzedéknek, így most nekünk is szól és bennünket is cselekvésre biztat – mondta Sógor Csaba ünnepi beszédében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának emléknapján Medgyesen.


A medgyesi unitárius templomban, majd a Millenium Házban gyűlt össze a helyi magyar közösség, hogy a márciusi ifjakra és az akkori eseményekre emlékezzen. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő ünnepi beszédében úgy fogalmazott: ’48 hívószavát ma is meg kell hallanunk, a magyar közösségnek nincs más feladata, mint ma is megállni a talpán a hétköznapokban, az iskolában, a családban, a munkahelyen, az egyházi és közösségi életben egyaránt.

Ez a hívószó azt is jelenti, hogy nem lehet se hazát, se országot örökölni, minden nemzetnek ezért meg kell küzdenie. Országot, hazát, egyházat, közösséget, családot és hitet is el lehet tékozolni, ha nem tudunk felelősen gondolkodni és cselekedni” – hangsúlyozta. Sógor Csaba elmondta, nekünk ma nem a harcmezőkön, az életünk árán kell válaszolni a hívószóra, most például mindezt egy tollvonással is megtehetjük, amennyiben aláírjuk a Minority Safepack Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést és ily módon is kiállunk a jogainkért.  

Sógor Csaba szerint ez az ünnep jó alkalom arra is, hogy felhívjuk a figyelmet: a mi nemzetünk és ennek a térségnek az életében volt egy pillanat, amikor mindenki oda tudott állni a szabadság mellé, elég, ha csupán arra gondolunk, hogy az aradi tizenhárom vértanú közül mindössze négyen beszéltek magyarul, és Petőfi szerint mind a világszabadságért küzdöttek. „Ma nem elég szabadnak lenni. Azon múlik a jövőnk, hogy merünk-e felelősen szabadok lenni: nem csak a mának, hanem a jövőnek is élni, észrevenni, hogy csak akkor lehetünk szabadok, ha a mellettünk élők is azok. A mi érdekünk is az, hogy béke legyen és mindenki felelős szabadsággal tudjon élni, hinni és dolgozni” – hangsúlyozta.

A megemlékezés részeként megnyitották a Magyar szecessziós építészet Európában című kiállítást, amely Brüsszelből indult útjára. „Azért készült ez a kiállítás, hogy felhívjuk a figyelmet az épített örökségünk megőrzésének fontosságára és megmutassuk azt, hogy a magyarok az építészet területén is mertek nagyok lenni, így tudtak olyan értéket létrehozni, amelyre ma egész Európa büszke lehet” – fogalmazott Sógor Csaba.