Nyilvánosságra és konkrét lépésekre van szükség a nők elleni erőszak kérdésében

2017-10-26

A szexuális zaklatás felszámolását sürgető állásfoglalási indítványt fogadott el az Európai Parlament csütörtöki ülésén. Az EP-képviselők számos szereplőtől, többek között a tagállamoktól is nagyobb erőfeszítést várnak e téren, sürgetik a vonatkozó uniós jogszabályok teljes körű átültetését és végrehajtását.


Az Európai Unióban minden harmadik nőt érint az erőszak valamilyen formája, a nők egyharmadát legalább egyszer érte felnőtt életében fizikai erőszak – figyelmeztetett a parlamenti vitában Sógor Csaba EP-képviselő. Véleménye szerint nemcsak a következő nemzedéknek van szüksége oktatásra a nők elleni erőszak kapcsán, nemcsak a fiataloknak kell másként gondolkodniuk erről, hanem mindenkinek. „Ez a kérdés a tiszteletről szól, arról, hogy képesek vagyunk-e tisztelni egymást emberként, képesek vagyunk-e tiszteletben tartani egymás döntéseit, akaratát, függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak vagyunk. Soha, egyetlen nőnek sem szabad megalázva éreznie magát azért, mert nőnek született. Mégis, több millióan érzik ezt ma Európában”- fogalmazott.  
 
Sógor Csaba beszédében ismertette az RMDSZ Nőszervezetének kampányát, a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) célkitűzéseit. „Fél éve indítottunk egy kampányt Erdélyben, Romániában annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmet a nők elleni erőszak elleni harcra, szigorúbbá téve a törvénykezést, tájékoztatva a nőket jogaikról és lehetőségeikről. A napokban diákok számára is képzéseket indítottunk” – tájékoztatott a képviselő.  
 
Az RMDSZ-es politikus kitért arra, hogy a nőkkel szembeni visszaélés megszüntetésében óriási szerepe van a nyilvánosságnak, a médiának, a reklámoknak. „Éppen emiatt támogatást kell nyújtanunk minden tagállam számára, hogy a civil szférával együttműködve konkrét intézkedéseket hozhassanak: az áldozattá vált nőknek azonnali védelmet szavatoló intézményekre, ingyenes jogi tanácsadásra és tájékoztatásra, megfelelő anyagi biztonságra van szükségük” – érvelt a képviselő az Európai Parlament plénumában.
 
A képviselők által elfogadott uniós dokumentum kulcsfontosságúnak tartja az alacsony bejelentési arány és a társadalmi megbélyegzés kérdéseinek kezelését, valamint az erőszak újonnan – például a kibertérben – megjelenő formái elleni fellépést. Az Európai Parlament arra szólítja fel a tagállamokat, hogy gondoskodjanak a szexuális zaklatásra vonatkozó átfogó, összehasonlítható és konkrét adatok gyűjtéséről és fokozzák az illetékes intézményekkel folytatott együttműködést.