A hozzátartozóikat gondozókat támogatná az Európai Bizottság

2017-06-23

A családi okokból igényelhető szabadság és rugalmas munkafeltételek kérelmezéséhez való jog bevezetése is célja az Európai Bizottság munka és magánélet közötti egyensúly támogatását célzó kezdeményezésének, amelyet június 22-én, csütörtökön tárgyalt az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Bizottsága (EMPL).


Sógor Csaba szerint üdvözlendőek a tervezett intézkedések, amelyek a dolgozó szülők, illetve a hozzátartozóikat gondozók helyzetét segítené elő. Az Európai Bizottság célja, hogy támogassa a gondozási feladatokat ellátó férfiak és nők számára a munka és a magánélet közötti jobb egyensúlyt, valamint a szabadság és a rugalmas munkafeltételek egyenlőbb mértékű alkalmazását. Mindezek megvalósításához több uniós forrást is biztosítana a tagállamok számára.

„Európában a gondozók 70%-a családtagok vagy közeli barátok köréből kerül ki. Általában a nők azok, akik ápolják a családtagjukat. Sokan közülük otthagyják akár a munkájukat is azért, hogy vigyázhassanak beteg családtagjukra. A család bevétele, így megélhetése csökken ezáltal, ugyanakkor a gondozást vállaló családtagok mentális egészsége is veszélynek van kitéve” – mutatott rá a vitában Sógor Csaba. Az RMDSZ-es képviselő szerint azok az intézkedések, amelyek ezeket a sérülékeny csoportokat támogatják, elősegítik a szegénység és a társadalmi kirekesztettség csökkentését ugyanakkor jótékony hatással vannak az európai munkaerőpiacra is.

Hivatalos uniós adatok szerint 2015-ben az EU-ban a 20–64 év közötti nők foglalkoztatási rátája 64,3% volt, ezzel szemben a férfiaké 75,9%. A foglalkoztatási különbségek egyik fő oka a gondozási feladatok nők és férfiak közötti egyenlőtlen megosztása. Sógor Csaba elmondta, több fontos javaslata is van a Bizottságnak, amelyek ezt a tendenciát kívánják visszaszorítani. Például azok a munkavállalók, akiknek súlyos beteg, vagy gondozásra szoruló hozzátartozójuk van jogosultak lehetnek évi 5 nap fizetett betegszabadságra. Ugyanakkor bevezetnék a 12 évesnél fiatalabb gyermeket és gondozási feladatokat ellátó munkavállalók számára a rugalmas munkafeltételek kérelmezéséhez való jogot. 

Sógor Csaba szerint ezek az intézkedések csökkenthetik annak szükségességét, hogy a gondozók otthagyják munkahelyüket, így javulhat az érintett családok helyzete. Ugyanakkor növelheti az európai társadalomban annak tudatosítását, hogy ezek a gondozók létfontosságú munkát végeznek, nem csupán hozzátartozójukért, hanem a társadalom egésze számára.