Idén tízéves Sógor Csaba gyakornoki programja

2017-03-05

Egykori gyakornokai számára szervezett Sógor Csaba képzési napot, annak kapcsán, hogy idén tíz éves az általa minden évben meghirdetett európai parlamenti gyakornoki lehetőség. A március 4-i, kolozsvári esemény tematikáját ugyancsak egy kerek évforduló adta: Románia európai uniós csatlakozásának tizedik éve.    


Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő meghívására az eseményen előadást tartott Polner Gergely, az Európai Parlament volt munkatársa, aki jelenleg egy ismert brit bank európai kapcsolatokért felelős osztályának vezetője Londonban. A szakember interaktív előadása kapcsán a jelenlévők jobban megismerhették a Brexittel kapcsolatos brit álláspontot és az Egyesült Királyság kilépése után várható folyamatokat. Komlóssy Józseftől, az Európa Tanács szakértőjétől – aki évtizedek óta lobbizik nemzetközi szinten az erdélyi magyar kisebbség ügyéért - szintén első kézből kaphattak hasznos információkat arról, hogy a nem kormányzati szervezeteknek (NGO) milyen szerepe és hatása lehet a diplomáciában. Ugyanakkor sor került egy olyan beszélgetésre is, ahol Sógor Csaba egykori gyakornokai – Molnár Zsolt, volt RMDSZ-es parlamenti képviselő, Illyés Gergő, politikai elemző, a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa, Virág István, az EP-képviselő brüsszeli asszisztense és moderátorként Demeter Katalin, az Erdély TV munkatársa - hazai és európai szempontok alapján kisebbségvédelmi kérdésekről, Románia tíz éves uniós tagságáról értekeztek.
E kettős jubileum alkalmából úgy gondoltuk, itt az idő felfrissíteni az elmúlt évek alatt kialakult kapcsolati hálót, és ezért szerveztünk egy olyan napot, ahol a kötetlen beszélgetések mellett szakmai előadásokra is sor kerülhetett: közösen visszatekinthettünk az elmúlt 10 évre, gondolkodhattunk arról, hogy hol tartunk az európai integrációban és milyen szerepünk lehet ebben a nagy európai családban” – mondta Sógor Csaba az esemény kapcsán.
Az RMDSZ-es képviselőnek az elmúlt 10 évben 120 erdélyi magyar fiatal gyakornoka volt a brüsszeli és strasbourgi irodáiban. Mint mondta, nem egyszerű feladat ezeket a kialakult kapcsolatokat éveken át ébren tartani, de meg kell próbálni, hiszen nagyon fontos időről időre találkozni, együtt gondolkodni, közösen vitatni meg a közösségünk ügyeit. „Arra törekszünk, hogy ezeket az erdélyi fiatalokat, akiknek hasonló az érdeklődési körük, akik szívesen foglalkoznak közéleti témákkal és mindnyájukban közös az a tapasztalat, hogy gyakornokok voltak az Európai Parlamentben, megpróbáljuk nem csupán a mi irodánkkal kapcsolatban tartani, hanem egymáshoz is közelebb hozni. Az erdélyi magyar közösség jövője szempontjából létfontosságú kérdés az, hogy élő kapcsolati háló és együttműködés legyen a fiataljaink között” – fogalmazott Sógor Csaba.