Sógor Csaba: növelni kell az Európa a polgárokért program költségvetését

2017-03-02

Az EU keleti bővülésével felértékelődött az Európa a polgárokért program fontossága, éppen ezért növelnünk kell a költségvetését – ezt hangsúlyozta Sógor Csaba az EP-ben. Az RMDSZ-es képviselő kiemelte, ez a program olyan kérdésekre igyekszik választ adni, amelyekre a mai Kelet-Közép-Európának és a Nyugat-Balkánnak megoldást kell találnia: a történelmi megbékélésre, a múlt közös feldolgozására és a kölcsönös bizalom kiépülésére.


Az európai parlamenti képviselők március 2-án, a brüsszeli mini-plenáris ülésen szavaztak arról a két jelentésről, amelyek a 2014-2020-as időszakra vonatkozó, immár két éve működő Európa a polgárokért, illetve Kreatív Európa programok időszakos felülvizsgálatáról szólnak.

Az RMDSZ EP-képviselője a szavazást megelőző vitában elmondta: üdvözlendő, hogy a Kreatív Európa program keretében támogatott projektek között 2017 után remélhetőleg gyarapodni fog a kulturális sokféleséget, a kultúrák közötti párbeszédet és a többnyelvűséget előmozdító projektek száma. „Mindez nemcsak azért szükséges, mert új kisebbségek jelennek meg az EU területén, hanem azért is, mert évszázadok óta ugyanazon a területen élő nemzeti közösségek időközben kisebbséggé váltak egy-egy tagállamon belül” – fogalmazott. Az erdélyi képviselő szerint, az EU azzal támogathatja nyelvük és kultúrájuk megőrzésében ezeket a kisebbségi közösségeket, ha a kulturális programok költségvetésének bővítése mellett nagyobb hangsúlyt fektet az alacsonyabb költségvetésű projektek támogatására. Gyakran ugyanis az európai forrásokhoz való hozzájutás fő akadálya a kisebbségi kulturális intézmények alacsony pénzügyi kapacitása.

Sógor Csaba szerint az Európa a polgárokért program rendkívül fontos az erdélyi magyar közösség számára, hiszen célja az európai identitás erősítse, a szolidaritás, a kölcsönös tolerancia, illetve tisztelet elősegítése, az Európai Unió eredetének, fejlődésének és értékeinek jobb megértése, valamint az uniós polgárok közti aktív párbeszéd előmozdítása. Ennek a programnak köszönhetően például Erdélyben is több, az egész Unióra kiterjedő sikeres testvérváros-projekt valósult meg. A jelentéstevővel egyetértve Sógor Csaba azt nehezményezte, hogy a programnak indokolatlanul alacsony a költségvetése annak ellenére, hogy a program felértékelődött elsősorban az EU keleti bővülésével. „Egy keleti tagállamból jövök és pontosan tudom, hogy 40 év kommunizmus nem múlt el nyomtalanul a társadalmainkban, nem tehetünk úgy, mintha már nem éreznénk ennek az időszaknak a hatásait” – nyomatékosította a képviselő.

Sógor úgy véli, a jelentés nagyon helyesen rámutat arra, hogy az egyetlen, teljes mértékben az európai állampolgárságnak szentelt program - vagyis az Európa a polgárokért program - 2014–2020-as időszakra vonatkozó, 185,47 millió eurós költségvetése eltörpül az egyéb oktatási és kulturális programok költségvetéséhez képest. Például a Kreatív Európa programra 1,46 milliárd eurót, az Erasmus+ programra pedig 14,7 milliárd eurót különítettek el az uniós költségvetésből. „Nem egy elrugaszkodott elképzelés az, hogy a következő program költségvetésének megállapításánál a Bizottság fogadja el a polgáronkénti 1 eurós támogatási összeget" – fogalmazott a képviselő.