Az Európai Parlamentben is aggódnak a romániai jogállamiságért

2017-02-02

Az európai parlamenti képviselők szerint a jogállamiságot sértik a Btk. módosítására vonatkozó határozatok Romániában. Sógor Csaba szerint ezek a módosítások évtizedes visszalépést jelentenek, a kormánypártok szándéka pedig egyértelmű: megmenteni az eljárás alatt álló politikai/gazdasági elitet az igazságszolgáltatás karmai közül.

Csütörtök délelőtt a román demokráciáról és igazságszolgáltatásról vitázott az Európai Parlament a brüsszeli mini-plenáris ülés részeként. A vitát Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke nyitotta meg. „Gondolják át újra ezt a kormányrendeletet, ne parancsoljanak megálljt a jogállamiság felé vezető fejlődésnek. Nézzék meg mi mindent elértek már a korrupcióellenes harc során, ezt nem szabad elfelejteni” – hangsúlyozta Timmermans. Hozzátette: minden román állampolgár megérdemli, hogy egy korrupciómentes országban éljen.

A vitában felszólalt Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki szintén bírálta a román kormány döntését, másfelől rámutatott az ország igazságszolgáltatási rendszerében létező rendellenességekre, amelyek orvoslása feltétlenül szükséges egy független, átlátható és kiegyensúlyozott rendszer kiépítéséhez. Az erdélyi képviselő elmondta: Romániában az igazságszolgáltatási rendszer az elmúlt években sem működött hibátlanul, a helyzet eddig sem volt olyan jó, mint ahogyan sokan külföldről látni vélték, elég, ha csak a kisebbségi kérdésre gondolunk. „A jogállamiság mindig is ingatag lábakon állt, számtalan konkrét példát hozhatnék. Elég, ha arra gondolunk, hogy jelenleg is zajlik az ország 1989 utáni legnagyobb titkosszolgálati botránya, amely röviden arról szól, hogy úgy tűnik: a belügyi szolgálat közvetlenül befolyásolta az ügyészségek és bíróságok munkáját, politikai harcokra és leszámolásokra használták az igazságszolgáltatást” – mondta.

Sógor Csaba kitért arra is, hogy a mostani helyzetben a polgárok pontosan észlelik a kormánypártok valódi szándékát, ám a választások után két hónappal tehetetlenek, még azok is óriásit csalódtak, akik a baloldalra szavaztak. „Románia forrong, dühös emberek vannak az utcákon, ez a düh pedig érthető. A megoldás pedig nem egy olyan igazságszolgáltatás, amely megbosszulja ezeket a támadásokat és még több politikus ellen indít eljárást, hanem egy méltányos, a jogállamiságot tiszteletben tartó és a társadalom, nem pedig egyes csoportok érdekeit szolgáló rendszer. Olyan rendszer, amilyen még nem volt Romániában” - fogalmazott Sógor Csaba.